Teorijski fizičari: Moguće je putovati kroz crvotočinu i preživjeti

Teorijski fizičari: Moguće je putovati kroz crvotočinu i preživjeti

Čak se i veliki Albert Einstein dotaknuo crvotočina u svojoj teoriji o općoj relativnosti. Prema njegovoj teoriji crvotočine bi se ili zatvorile čim nešto upadne u njih ili bi bile izuzetno male i odmah po nastajanju nestale te bi putovanje kroz njih bilo nemoguć (https://www.space.com/17661-theory-general-relativity.html)

No, dva teorijska fizičara smislila su teoriju prema kojoj bi crvotočine mogle postojati i služiti za putovanja, a da se pri tome poštuju sve znanstvene teorije.

Juan Maldacena s Instituta za napredne studije i Aleksej Milekin sa Sveučilišta Princeton, postavili su teoriju prema kojoj bi se kroz crvotočine moglo putovati i – preživjeti.

U svom radu koji su objavili na arXivu, ističu kako njihova teorija (koju potkrepljuju jednadžbama) dopušta stvaranje crvotočina kroz koje bi mogli proći ljudi, odnosno koje su dovoljno velike da ljudi mogu sigurno putovati kroz njih i preživjeti putovanje.

No, napominju kako ideja o putovanju kroz crvotočinu ima nekoliko prepreka. Prije svega – kako stvoriti crvotočinu dovoljno veliku da čovjek može sigurno putovati kroz nju i na mjesto na koje želi putovati.

Umjesto zaključka:

Iako je ova teorija upravo to, teorija, činjenica da su uopće došli do izračuna koji u teoriji omogućuje putovanje kroz crvotočine, a to znači i kroz prostor-vrijeme, mogla bi biti prvi korak ka putovanju na udaljene dijelove galaksije. A možda i dalje.

https://youtu.be/gZaf5B6bPvY

https://youtu.be/uD4izuDMUQA

https://www.youtube.com/c/WhatIfScienceShow/videos

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni