Tematski vikend u ZOO-u: O ribama i kornjačama

Tematski vikend u ZOO-u: O ribama i kornjačama

Hrvatski institut za biološku raznolikost pokrenuo igru Velika migracija koja poziva sve ljubitelje prirode da fotografijom ili kamerom zabilježe svoja kretanja prirodom

U Zoološkom vrtu u subotu 24. svibnja po prvi put se obilježava Svjetski dan migratornih riba. U sklopu edukativnog programa koji će trajati od 11 do 18 sati, posjetitelji će moći vidjeti kako se hrane električna jegulja, morski puran i riba strijelac.

Naime, u zagrebačkom ZOO-u navode kako ribe selice zbog hranjenja, parenja i drugih razloga prelaze po tisuće kilometara. No, ljudi svojim djelovanjem mijenjaju riječne tokove, blokiraju ih raznim branama te preusmjeravaju u drugim pravcima, a sve to ribama jako otežava ili potpuno onemogućuje migraciju i time ugrožava njihov opstanak. Zbog toga je Hrvatski institut za biološku raznolikost pokrenuo igru Velika migracija koja poziva sve ljubitelje prirode da fotografijom ili kamerom zabilježe svoja kretanja prirodom. Detalji akcije mogu se pronaći na internetskoj stranici www.hibr.hr.

U nedjelju 25. svibnja, će se pak obilježiti Svjetski dan kornjača, a edukativni program održat će se od 11 do 18 sati. U ZOO-u navode kako je u četrdesetak godina, najviše u pedesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća, s područja bivše Jugoslavije izvezeno je dva milijuna kornjača, najviše čančara, koje su se prodavale kao kućni ljubimci. Od 2008. do 2012. godine u Hrvatskoj su carina i inspekcija zaštite prirode zaplijenile 540 kornjača. Osim ilegalne trgovine za kućne ljubimce, čančare ugrožavaju i poljoprivredni strojevi i požari. U požarima strada čak 50 posto njihove populacije, ističu u ZOO-u. (zg-magazin / foto: wikipedija)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni