Televizijsko obraćanje naciji ili…?

Televizijsko obraćanje naciji ili…?

Za vrijeme Domovinskog rata bili smo u daleko težoj i opasnijoj situaciji, ali nismo pokleknuli. Tako će biti sigurno i ovog puta, bez obzira hoće li predsjednik upotrijebiti sintagme naroda ili nacije ili najaviti televizijsko obraćanje građanima umjesto naciji

Žarko Delač

Žarko Delač

Možda u ovo vrijem jedinstva i solidarnosti nije vrijeme za sitne zamjerke i prigovore, ali upravo zbog toga potrebno je razmisliti je li prilikom obraćanja naciji predsjednik Milanović nešto izostavio. Kao prvo, prema Hrvatskoj enciklopediji, nacija se definira kao društvena zajednica koja se temelji na uvjerenju svojih članova u zajedničko podrijetlo i sudbinu u prošlosti. Nema sumnje i nepobitna je činjenica kako je onda na našem geografskom području riječ o Hrvatima. No predsjednik se u jučerašnjem obraćanju naciji niti jednog trenutka nije spomenuo Hrvatska ili se obratio Hrvatima i Hrvaticama već samo građankama i građanima. Mogli bi nadalje analizirati i što je sa stanovnicima Lijepe Naše koji ne stanuju u gradovima i odnosi li se i na njih obraćanje naciji?

Činilo se kako je to jedan univerzalan govor, bez imalo specifičnih primjesa i kao takav bi se mogao na drugim jezicima emitirati u bilo kojoj drugoj državi. No kako često volimo usporedbe i druge primjere osvrnuo sam se i na slične medijske istupe u drugim državama. Bez prevelikog truda može se utvrditi kako se predsjednik Macron obratio Francuzima (iako tamo živi velik broj različitih etničkih skupina), a predsjednik Vučić građanima Republike Srbije! Zašto naš predsjednik zazire ili izbjegava riječ Hrvat potpuno je nejasno jer često je svojim stavovima i izjavama dokazivao tvrdi domoljubni stav. Pardon, patriotski jer je i riječ domoljublje u inauguracijskom govoru ispustio i zamijenio s patriotizam.

Unatoč svemu, kao i nebrojeno puta do sada i u ovoj sadašnjoj situaciji proradit će hrvatski duh, solidarnost i domoljublje s ciljem obrane radnih mjesta, prosperiteta jedine nam domovine i sveukupnog boljitka. Za vrijeme Domovinskog rata bili smo u daleko težoj i opasnijoj situaciji, ali zahvaljujući moralu, hrabrosti i odvažnosti, nacionalnim budnicama, jedinstvu i osjećaju da branimo svoju domovinu koja se zove Hrvatska nismo pokleknuli. Tako će biti sigurno i ovog puta, bez obzira hoće li u sljedećim obraćanjima naciji koje je najavio predsjednik upotrijebiti sintagme naroda ili nacije, domoljublja ili rodoljublja ili najaviti televizijsko obraćanje građanima umjesto naciji.