“Tek pohađam prekvalifikaciju, a već su mi ponuđena dva posla”

“Tek pohađam prekvalifikaciju, a već su mi ponuđena dva posla”

Polaznici koji nemaju završenu srednju školu najčešće biraju zanimanje prodavač i vozač motornog vozila (od trogodišnjih kvalifikacija), dok se kod četverogodišnjih kvalifikacija opredjeljuju za medijskog tehničara i tehničara za računalstvo

Ivona Conjar

Nezaposlenost mladih je prema nekim statistikama dosegnula alarmantnih 45 posto. Dok jedni odlaze u potrazi za boljim životom, neki ostaju u Hrvatskoj te se odlučuju za dodatne edukacije i prekvalifikacije s obzirom na potrebe tržišta.

Jedna od institucija koja nudi više razina obrazovanja je Pučko otvoreno učilište Zagreb u Ulici grada Vukovara. Najveća je i najstarija ustanova za obrazovanje odraslih u Hrvatskoj u kojoj oko 1300 polaznika godišnje pohađa jedan od 17 srednjoškolskih programa i programa prekvalifikacije.

„U zadnjih nekoliko godina najveći je interes polaznika za prekvalifikaciju u zanimanje kuhar i slastičar. Najčešće se upisuju nezaposleni polaznici koji se uspiju zaposliti već tijekom prekvalifikacije ili odmah po završetku jer vlada velika potražnja za tim kadrovima“, otkriva Snježana Zbukvić Ožbolt, voditeljica Odjela za srednju školu.

Nova nada

Polaznici u prekvalifikaciji vide novu nadu, već tijekom edukacije i prakse surađuju s poslodavcima koji ih uče i usavršavaju. Oni ih često i zapošljavaju jer ne žele izgubiti već educirane pojedince koji poznaju način i ciljeve rada.

„Više od dvije godine tražim posao, ali bez uspjeha. Završila sam tekstilnu srednju školu i odlučila upisati prekvalifikaciju, smjer kuhar jer je ta struka dosta tražena. Već imam dvije ponude za posao, ali još ne znam hoću nastaviti s obrazovanjem ili se odmah zaposliti“, objašnjava nam nesvakidašnji obrat poznate hrvatske priče Manuela Smetko, jedna od polaznica. Želi ostati u Hrvatskoj, nije požalila zbog prekvalifikacije a sad ju napokon čeka siguran posao u kojem će biti cijenjena.

Nastavu u kojoj je odvojen teorijski i praktični dio vodi kuhar s bogatim iskustvom Vedran Habel: „Polaznici uče sve, od toga kako organizirati stol i ponašati se u kuhinji do spremanja delicija različitih kultura i njihovog posluživanja“.

pucko-kuhanje5

Pretvaranje hobija u posao

U porastu je i broj visokoobrazovanih koji se prekvalificiraju jer žele pokrenuti vlastiti posao ili promijeniti dosadašnji. Često su to pojedinci koje žele svoju ljubav i hobi pretvoriti u biznis, poput slastičara i kozmetičara.

Pučko nudi i obrazovanje onima koji nemaju u cijelosti završenu osnovnu školu pa je mogu besplatno pohađati jer troškove snosi Vlada RH u sklopu projekta Za Hrvatsku pismenosti. Polaznici koji nemaju završenu srednju školu najčešće biraju zanimanje prodavač i vozač motornog vozila (od trogodišnjih kvalifikacija), dok se kod četverogodišnjih kvalifikacija opredjeljuju za medijskog tehničara i tehničara za računalstvo. Valja spomenuti i Sveučilište za treću dob koje uključuje programe stranog jezika, informatike, opće kulture, te kreativne radionice za one starije.

Financijska kriza potaknula je mnoge da razmišljaju drugačije, više ne postoji stalno zaposlenje nego se tijekom karijere izmijeni nekoliko poslovnih pozicija i izazova. Alternativne i kreativne ideje pretvaraju se u biznise, a često država, putem svojih ili financija iz EU fondova, pomaže u razvoju malog i srednjeg poduzetništva, te u potrebnoj edukaciji. Upravo ta činjenica govori koliko je obrazovanje bitno, ne samo za pojedinca već za cjelokupno društvo jer ono potiče osnivanje vlastitih obrta i tvrtki, koje zapošljavaju i podižu kvalitetu života jedne zajednice.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni