Teja Hlačer u Studiju Hani

Teja Hlačer u Studiju Hani

Teja Hlačer je slovenska umjetnica čija se djela mogu razgledati od četvrtka 11. ožujka u 16 sati do subote 27.ožujka 2021. u Studiju HANI, Medveščak 49.

Ova likovna umjetnica, ali i izvrsno educirana keramičarka koja je godinama sudjelovala na značajnim međunarodnim simpozijima, umjetničkim radionicama i izložbama u Finskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Italiji, Francuskoj, Portugalu, Švicarskoj, Hrvatskoj i SAD-u.

Umjetnički se educirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani i Međunarodnoj školi keramike La Meridiana u Italiji. Izlaže rafinirana djela naglašene jednostavnosti, a što si mogu dopustiti samo oni znalci čiji se vizualni senzibilitet suvereno snalazi u mediju utilitarnog lončarstva.

Sve je tu jednostavno i proizašlo iz baštine slovenskog pučkog lončarstva, a opet je evidentan izvorni rukopis autorice koja nepogrešivo koristi bogato metiersko znanje i senzibilitet što će u preko 20 godina postali dio umjetničke osobnosti Teje Hlačer.

Poetičnost prikazanih djela naglašava jednostavne estetske potencijale pečene gline, koja bi se mogla iskazati i u sažetoj formi riječima: Ako nešto zaslužuje da se napravi, tada to sigurno zaslužuju da se dobro napravi. Toga se autorica svjesno ili nagonski pridržava. To također ukazuje kako izložene umjetnine raspolažu vizualnim potencijalom oplemenjivanja prostora koji se koristi za njihovu privremenu ili trajnu prezentaciju. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni