Tehnički muzej slavi 60 godina postojanja

Tehnički muzej slavi 60 godina postojanja

S obzirom da je veći dio Muzeja bez grijanja njegovo se osoblje pobrinulo za kuhani čaj i vino, a bit će i slatkih iznenađenja

Tehnički muzej ovog vikenda obilježava svoj 60. rođendan. Tim povodom u subotu i nedjelju, 21. i 21. prosinca bit će iznimno za posjetitelje otvoren od 9 do 17 sati, a ulaz će biti besplatan. Od 11 sati izmjenjivati će se periodički vodstva kroz Rudnik, Teslin kabinet i Planetarij, a po potrebi ćemo se u tom kontekstu prilagoditi i povećanom interesu s dodatnim vodstvima.

U Muzeju su pripremili i interaktivne nastupe s radionicama Mali znanstvenik – gdje će posjetitelji moći izrađivati padobran Fausta Vrančića, spoznati tajne statičkog elektriciteta i zvuka. Na više mjesta u Muzeju pripremljene su i projekcije dokumentarnih filmova o Tehničkom muzeju iz arhiva HRT-a.

Posjetitelji će moći razgledati izložbu Bruno Planinšek – portret dizajnera i prigodnu izložbu o povijesti Muzeja. Tijekom vikenda moći će se kupiti po prigodnoj cijeni i prigodni kalendar kojim smo ujedno promovirali slogan »Mi čuvamo vaše uspomene«, a tu su i besplatne novine čiji sadržaj je sastavljen od interesantnih novinskih članaka vezanih za povijest Muzeja dopunjenih reklamama tvrtki iz 1954.

S obzirom da je veći dio Muzeja bez grijanja njegovo se osoblje pobrinulo za kuhani čaj i vino, a bit će i slatkih iznenađenja. Time će Tehnički muzej i i njegov sponzor, tvrtka RWE počastiti sve koji ga dođu posjetiti na njegov 60. rođendan.

Podsjetimo, zamisao o nastanku zagrebačkog Tehničkog muzeja javlja se krajem 19. stoljeća, a njegova povijest službeno započinje 21. prosinca 1954. odlukom odbora grada Zagreba o njegovom osnivanju.

Idejni osnivač Tehničkog muzeja bio je sveučilišni profesor dr. Božo Težak, kasnije dugogodišnji predsjednik Savjeta Muzeja. Uz osnovnu muzejsku djelatnost ideja osnivača bila je da Muzej vremenom preraste u znanstveno tehnički centar. Realizator i prvi ravnatelj bio je Predrag Grdenić, dok je likovni postav načinio arhitekt Emil Vičić.

Muzej u brojkama

Osam godina trebalo je proći od dana osnutka da bi konačno 14. siječnja 1963. za javnost bili otvoreni prvi odjeli Tehničkog muzeja. Prvi otvoreni odjeli koje je javnost mogla upoznati bili su Transformacija energije, Rudarstvo-geologija-nafta s modelom rudnika ugljena u naravnoj veličini te Odjel prometnih sredstava. Nakon toga slijede Planetarij (1965), demonstracijski kabinet Nikola Tesla (1976), odjel Osnove poljodjelstva (1981), odjel Vatrogastvo (1992), Park skulptura velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike na otvorenom (započet 1993), Apijarij s oglednim košnicama (1994), soba Zemljomjerstvo-katastarski ured (1994), Pokretna moć vatre (1999) te Odjel i infocentar Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost (2013.).

U 60 godina postojanja u Muzeju je pripremljeno oko 8.000 izložbi, predavanja, radionica, prezentacija, promocija… Ima više od 10.000 predmeta u fundusu razvrstanih u 41 zbirci – najstariji proizvedeni u prvoj polovini 19 stoljeća. Riječ je o jednom od najposjećenijih muzeja u Hrvatskoj – ove godine doseći će brojku od rekordnih 140.000 posjetitelja. (zg-magazin)