Tehnički muzej preimenovan u Tehnički muzej “Nikola Tesla”

Tehnički muzej preimenovan u Tehnički muzej “Nikola Tesla”

Kako bi se preimenovanje realiziralo prethodno je bilo potrebno kontaktirati sve potencijalne Tesline nasljednike, nakon čega se konstatiralo da ih nema, te da ne postoje oni koji bi imali zakonsku osnovu za njegovo ime

U povodu 159. obljetnice rođenja Nikole Tesle, jednog od najvećih znanstvenika i izumitelja, Tehnički muzej u Zagrebu preimenovan je u njegovu čast te se od sada naziva Tehnički muzej “Nikola Tesla”.

Nema dvojbe da je taj veliki inovator i genijalac zaslužio svoje mjesto u Zagrebu, a inicijativa za preimenovanje došla je od gradonačelnika Milana Bandića, koji je u srpnju prošle godine uputio prijedlog Upravnom vijeću Muzeja.

„Tri su poruke koje danas vrijede i koje je Tesla poručio za cijeli život, a to je da treba biti skroman, samozatajan i ponosan na ono što radiš, na svoj rod i domovinu. Od Smiljana do Pešte, Beča, Praga i New Yorka. Genije takvog kalibra 1892. godine obratio se zagrebačkim gradskim zastupnicima rekavši sljedeće: Kao rođeni sin svoje zemlje, smatram svojom dužnošću da pomognem savjetom i činom svome Zagrebu i svojoj domovini. Nažalost, nisu ga ništa razumjeli i on je otišao u Ameriku. Tko zna, bolje da je otišao jer je pitanje bi li napravio toliko toga da je ostao. Voljeli bi da je ostao, ali nažalost nije bio shvaćen“, kazao je Bandić na današnjoj konferenciji za medije u povodu preimenovanja muzeja, te dodao kako su pametni ljudi prepoznali njegovu vrijednost i još davne 1926. godine Rektorat Sveučilišta u Zagrebu dodijelio je Tesli titulu počasnog doktora Sveučilišta.Tehnicki muzej bandic

Kako bi se preimenovanje realiziralo prethodno je bilo potrebno kontaktirati sve potencijalne Tesline nasljednike, nakon čega se konstatiralo da ih nema, te da ne postoje oni koji bi imali zakonsku osnovu za njegovo ime.

„Koliko je on bio velik čovjek govori i njegova izjava da se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom, što nam samo može pružiti primjer, a kamo sreće da se danas tako ponašamo, bilo bi nam svima bolje u Hrvatskoj“, istaknuo je gradonačelnik.

Tehnički muzej svake godine bilježi porast broja posjetitelja, tako da je prošle godine kroz muzej prošlo njih više od 162 tisuće, a samo u prvih šest mjeseci ove godine oko 110 tisuća. Redovito organiziraju brojne, većinom besplatne, radionice, edukacije i predavanja, a ove godine pokreću i novi program Teslamanija nadahnutim djelima izumitelja.

„Preimenovanje muzeja sigurno će značiti jedan novi korak u našem razvoju, obogatit ćemo muzej novim sadržajima i programima tog velikog inovatora. Ime Nikole Tesle je brend sam po sebi i samo to nam donosi vidljivost i prepoznatljivost u cijelom svijetu. Mnogi ne znaju da je Tesla iz Hrvatske tako da smatramo da je ovo jedna dobra odskočna daska za našu prezentaciju“, navela je ravnateljica muzeja Markita Franulić.

Uz novi vizualni identitet, na muzeju će se obnoviti pročelje i dvorište, a cilj im je postati prostor zelene energije.

Od Smiljana do New Yorka

Nikola Tesla se rodio u ponoć između 9. i 10. srpnja 1856. u Smiljanu, malom mjestu pokraj Gospića. Nakon mature obolio je od kolere i uvjerio je oca da će ozdraviti jedino ako ga pošalje na studij na Visoku tehničku školu u Grazu. Studirao je od 1875. do 1878, kada je zbog ukinute stipendije i nedostatka novca morao prekinuti sa školovanjem. Godine 1881. odlazi u Budimpeštu raditi u Telegrafskom uredu, a kasnije u Telefonskoj centrali. Slijedeće godine, šetajući Budimpeštom dolazi na zamisao o okretnom magnetskom polju i elektromotorima koji se napajaju izmjeničnom strujom.

Nakon Budimpešte, Tesla je još radio u Parizu i Strasbourgu, a zatim 1884. odlazi u SAD. Kada je stigao u New York, Tesla se s pismom preporuke Charlesa Batchelora, prijašnjeg poslodavca, uputio Thomasu A. Edisonu kako bi ga ovaj zaposlio. U pismu je pisalo: „Poznajem dva velika čovjeka i jedan od njih ste Vi; drugi je ovaj mladi čovjek“. Tesla nije dugo radio za Edisona, jer se nisu slagali u pogledu primjene izmjenične struje što je kasnije rezultiralo otvorenim neprijateljstvom i nazvano “ratom struja”.

Tesla 1885. osniva tvrtku Tesla Electric Light and Manufacturing Company, u njoj je radio na pronalascima na području rasvjete, a ne na motorima zbog investitora. Najteže razdoblje u Teslinu životu je bilo od 1886. do 1887. kada je radio kao nadničar na kopanju kanala za polaganje kabela u New Yorku. Godine 1887. osniva tvrtku Tesla Electric Company i svoj laboratorij u New Yorku gdje konačno radi na usavršavanju načina primjene izmjenične struje. Patente tih motora i sustava distribucije izmjenične struje prijavio je 1887. i 1888. godine.

Godine 1891. postaje državljaninom SAD-a. Iste je godine prijavio je niz patenata iz područja visokofrekventnih struja, a njemu u čast je jedan od uređaja kojima se dobivaju takve struje nazvan Teslin transformator.

Teslina je velika želja bila još od djetinjstva da ukroti snagu vode, a pogotovo onu Niagarinih slapova. Prilikom izgradnje generatora i sustava prijenosa električne energije korišteno je devet Teslinih patenata prijavljenih 1888. godine.

Promatrajući različite učinke visokofrekventne struje, Tesla je uočio da se ona može prenositi samo jednim vodičem, pa ga je to dovelo do izuma bežičnog prijenosa elektromagnetskih titraja. Radovi na tom području rezultirali su još jednim velikim otkrićem tog genija – osnovnih principa radio-tehnike.

Tesla je preminuo 7. siječnja 1943. u hotelu New Yorker u sobi broj 3327. U čast velikog izumitelja od 1960. jedinica u SI sustavu za magnetsku indukciju nosi naziv Tesla. Godine 1975. Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) ustanovio je nagradu Nikola Tesla koja se dodjeljuje zaslužnim pojedincima na području elektroenergetike.

U čast njegovim postignućima jedan je krater na mjesecu nazvan po Tesli, a u Hrvatskoj tvrtka koja se bavi telekomunikacijama nosi naziv Ericsson Nikola Tesla d.d. Tesli u čast je skladana i opera u dva čina pod nazivom TESLA – Lightning in his Hand australskog kompozitora Constantinea Koukiasa. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni