Tehnički muzej postaje sjedište Festivala znanosti

Tehnički muzej postaje sjedište Festivala znanosti

Program događanja u Tehničkom muzeju će biti vrlo obiman i raznolik. Za trajanja Festivala javnosti će se kroz program svojim radom predstaviti preko 150 sudionika s nizom od 175 različitih sadržaja kroz predavanja, radionice, projekcije filmova i sl.

Već 13. po redu Festival znanosti ove se godine održava od 20. do 25. travnja na 16 lokacija diljem Hrvatske, a najbogatiji program će tradicionalno imati Tehnički muzej u Zagrebu. Glavna tema ovogodišnjeg Festivala je Sunce, a aktivnosti će se od 20. do 25. travnja 2015. održavati u: Dubrovniku, Krapini, Lošinju, Ogulinu, Osijeku, Požegi, Puli, Rabu, Rijeci, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Varaždinu, Zadru, Zagrebu i drugim mjestima uz aktivno sudjelovanje više desetaka tisuća učenika, studenata, znanstvenika i građana.

Festival znanosti jest manifestacija s ciljem svraćanja pozornosti javnosti na znanost i poput glazbenih festivala u jednom trenutku, osvjetljuje pozornicu na kojoj se, za najširu publiku, zbivaju zanimljivije teme i predavači. Njegova zadaća je razmahati popularizacijske aktivnosti i povezati različite ljude i društvene strukture u trajno poslanje približavanja znanosti i znanstvenih tema javnosti. Sudjelovanje velikog broja mladih ljudi velika je prigoda za njihovo usmjeravanje prema istraživanju i stjecanju znanja te je Festival kao takav, tijekom proteklih dvanaest godina prepoznat u znanstvenim i javnim krugovima.

Program događanja u Tehničkom muzeju će biti vrlo obiman i raznolik. Za trajanja Festivala javnosti će se kroz program svojim radom predstaviti preko 150 sudionika s nizom od 175 različitih sadržaja kroz predavanja, radionice, projekcije filmova i sl. Teme će biti vezane za Sunce, ali i na druga područja znanosti sagledana aktualnim temama sa područja medicine, farmacije, agronomije, prehrane, strojarstva, fizike, elektrotehnike, kemije, geodezije, prometa, metalurgije, tekstilne tehnologije.

Bit će postavljeno i osam izložbi od kojih se ističe prigodna izložba posvećena radu Fausta Vrančića, autora Ivana Halića te izložbu kojom Tehnički muzej prezentira dva desetljeća svoje izdavačke djelatnosti autorice Kristine Kalanj.

Svi sadržaji za posjetitelje su besplatni, a u Tehničkom muzeju program se odvija od 10 do 21 sat. Program događanja u sklopu 13. festivala znanosti može se pogledati na ovoj poveznici.

….„Oh, sunca, sunca, sunca! I vonja iz doline i vjetra s vrhunca“, uzvikom slavnog barda Vladimira Nazora započnimo 13. festival znanosti. Ima li ljepše teme – toplije, bogatije, sjajnije, svjetlije, životnije, zlatnije,…od Sunca – zvijezde s kojom živimo i zvijezde zahvaljujući kojoj živimo. Koliko tema, koliko zanimljivosti, koliko pitanja, koliko odgovora…, a Giordano Bruno bi uzviknuo i „Koliko sunaca! Koliko svjetova!“

Manifestaciju je organizirao Tehnički muzej u suradnji s British Councilom i sveučilištima u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci, Zadru te Metalurškim fakultetom iz Siska, udrugom Zlatni rez iz Rijeke, Muzejom krapinskih neandertalaca iz Krapine, Povijesnim društvom Požega, Prirodoslovnim muzejom Dubrovnik, Zajednicama tehničke kulture Pule i Malog Lošinja te brojnim drugim organizatorima u Hrvatskoj, udružio se i ove godine, trinaesti put za redom, u organiziranju najveće manifestacije u Hrvatskoj posvećene proslavi znanosti.

Tijekom proteklih godina obrađene su atraktivne i aktualne teme kao što su: robotika i umjetna inteligencija (2004), klima i klimatske promjene (2005), obljetnica Nikole Tesle (2006), hrana i zdravlje (2007), voda (2008), obljetnica Ruđera Boškovića (2012), budućnost (2013) i druge.

O značaju Festivala znanosti svjedoče brojne aktivnosti ostvarene tijekom prošlogodišnje manifestacije kada je zabilježena posjeta više desetaka tisuća korisnika, od čega četiri i po tisuće u Tehničkom muzeju. (zg-magazin)