Tehnički muzej obilježio 60. obljetnicu rekordnim brojem posjeta

Tehnički muzej obilježio 60. obljetnicu rekordnim brojem posjeta

Od ukupnog broja posjetitelja 72.505 se odnosi na pojedinačni posjet, a 89.807 na organizirani posjet grupa

Tehnički muzej prošle je godine obilježio 60 godina svog postojanja, a jubilej je »zaokružen« rekordnim brojem posjetitelja od njegova otvaranje. Brojke ponekad govore više od riječi, a u slučaju Tehničkog muzeja to je 162.312 posjetitelja u 2014. godni! Lani je također i zgrada u kojoj je smješten Muzej obilježila 65 godina starosti.

Broj posjetitelja govori kako se radi o jednom od najposjećenijih mzeja u Hrvatskoj. Uspjeh je tim veći uzme li se u obzir da su se tijekom cijele prošle godine u Muzeju odvijali kompleksni građevinski radovi na različitim mjestima unutar stalnog postava.

Od ukupnog broja posjetitelja 72.505 se odnosi na pojedinačni posjet, a 89.807 na organizirani posjet grupa. U odnosu na 2013. godinu to je porast posjeta od 26 posto. U kontekstu dolaska organiziranih skupina najčešće nas posjećuju osnovne škole, a najveći broj djece je sa područja Zagreba iza kojeg slijede Split, Slavonski Brod, Varaždin, Osijek, Pula… Od gostiju iz inozemstva bilježimo dolazak iz BiH, Slovenije, Engleske, Italije, mađarske, Njemačke i Austrije. Ukupni broj stranih gostiju dosegao je brojku oko 4000.

Najvjerniji posjetitelji dolaze iz OŠ Sračinec iz koje je Muzej posjetilo 268 đaka, dalje slijede OŠ Poreč iz Poreča sa 231 đakom, OŠ Stjepan Radić iz Božjakovine sa 206 đaka te Strojarska i prometna škola Varaždin iz Varaždina sa 191 đakom.

U Muzeju je prošle godine priređeno 11 izložbi, 29 edukativnih akcija i radionica koje je posjetilo 15.228 korisnika. Od izložaba najposjećenije su bile Vama na usluzi – umjetnost i svijet rada sa 32.443, Strukture nevidljivog sa 18.293 i Prvi hrvatski tramvaj – 130. obljetnica osječke konjske željeznice sa 3755 posjetitelja.

Među edukativnim akcijama koje smo organizirali najposjećeniji je ponovno bio Festival znanosti sa 4700 posjetitelja te potom Dan muzeja sa 4463 te Dani kruha sa 1441.

Stručnjaci Muzeja održali su protekle godine ukupno 4065 stručnih vodstava, od čega najviše u našem Rudniku – čak 1188, te potom primjerice u Planetariju 647 vodstava.

Inače, do 1. veljače 2015. posjetitelji mogu vidjeti i izložbu 60. Obljetnica Tehničkog muzeja, autora Krešimira Bašića i Željka Staklarevića. Cilj izložbe je na stručan i popularan način upoznati posjetitelje svih uzrasta s poviješću Tehničkog muzeja, odnosno napraviti kratak pregled djelovanja Tehničkog muzeja u proteklih šezdeset godina. Izložba kronološki prati rad Tehničkog muzeja uz naglasak na sam početak djelovanja za javnost. Tako je istaknut sam čin osnutka Muzeja, tri značajne osobe vezane za početak rada Tehničkog muzeja (arhitekt Marijan Haberle, pokretač osnutka i koncepcije Božo Težak i prvi ravnatelj Predrag Grdenić), kao i zgrada Muzeja kao jedinstveno kulturno dobro arhitekture u drvu.

Na izložbi su prikazani prvi prikupljeni predmeti i predmeti iz nekoliko zbirki koje nisu predstavljene javnosti u stalnom postavu Muzeja. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni