Tehnički muzej Nikola Tesla ima novi neonski natpis

Tehnički muzej Nikola Tesla ima novi neonski natpis

S obzirom na Teslin rad na uređajima za proizvodnju, prijenos i primjenu izmjeničnih struja, autor idejnog rješenja arhitekt Željko Kovačić, predložio je upravo tu svjetleću formu

Tehnički muzej Nikola Tesla javnosti će u ponedjeljak, 11. srpnja predstaviti novi natpis na pročelju objekta ustanove, vezano uz nedavno preimenovanje te institucije. Iz Muzeja poručuju kako će to ujedno biti prigoda da se na specifičan način obilježi 160. obljetnica rođenja velikana Nikole Tesle, čije ime odnedavno ponosno nose, a i kao dio događanja u Gradu Zagrebu kojima se obilježava ta značajna obljetnica.

Uz postojeći natpis Tehnički muzej dodat će se tako u svjetlećoj formi potpis Nikole Tesle, a kojim je i on svojedobno potpisivao svoje mnogobrojne patente. S obzirom na Teslin rad na uređajima za proizvodnju, prijenos i primjenu izmjeničnih struja, autor idejnog rješenja arhitekt Željko Kovačić, predložio je upravo tu svjetleću formu. Na svjetskoj izložbi u Chicagu Tesla je 1893. izložio neonske cijevi. U Tehničkom muzeju Nikola Tesla, u kabinetu Nikole Tesle demonstrira se rasvjeta pomoću visokofrekventne struje neonskim cijevima. Na ulazu u Kabinet stoji Teslin potpis u neonu pa je i ovaj natpis na pročelju tako poveznica s zaokruženom pričom o ovom velikanu koju Muzej predstavlja publici.

Tesla-lab-aplikacijaOvom prigodom će u Kabinetu Nikole Tesle biti predstavljena i interaktivna aplikacija za posjetitelje Tesla lab. Nastavno na preimenovanje, Tehnički muzej Nikola Tesla njome proširuje ponudu sadržaja posjetiteljima vezanim za ovog velikana znanosti. Aplikacija Tesla lab posjetiteljima Tehničkog muzeja prikazuje informacije o Nikoli Tesli, njegovom životu, pokusima, nacrtima i izumima.

Posjetiteljima je omogućen pregled snimki pokusa koji se izvode u okviru demonstracija pokusa Nikole Tesle u Muzeju. Posjetitelji mogu i iskušati svoje znanje putem aplikacije igrajući kviz o Nikoli Tesli. Aplikaciji se pristupa putem internetskog preglednika i posebno je prilagođena korištenju na pametnim telefonima. Aplikacija je namijenjena za mobilne uređaje na Android i iOS platformama, a razvijena je od strane studenta Tomislava Hrena pod mentorstvom doc. dr. sc. Marina Vukovića.

Rođendan Nikole Tesle obilježit će se prigodnim besplatnim predavanjem uz pokuse u našem Kabinetu Nikole Tesle u ponedjeljak, 11. srpnja 2106. s početkom u 12 sati. Kustos Renato Filipin održati će predavanje Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet koje će biti popraćeno pokusima.

Besplatne ulaznice za predmetno predavanje mogu se podići na blagajni Muzeja do nedjelje 10. srpnja 2016. u 13 sati. Broj ulaznica je ograničen. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni