Tehnički muzej i dalje među najposjećenijima

Tehnički muzej i dalje među najposjećenijima

U prošloj godini tako su zabilježili posjet 118.425 posjeta. Najvjerniji posjetitelji su osnovci iz OŠ Dragutin Domjanić iz Sv. Ivana Zeline, slijede 1. Osnovna škola Čakovec, Gimnazija Bihać te 1. srednja škola Cazin

Početak nove godine obično je vrijeme za inventuru, pa su i u Tehničkom muzeju podvukli crtu ispod poslovanja za proteklu 2013. godinu. U prošloj godini tako su zabilježili posjet 118.425 posjeta, čime su i dalje među najposjećenijim muzejima u Hrvatskoj. Ovaj rezultat ocjenjuju kao velik uspjeh s obzirom da su se tijekom cijele prošle godine kontinuirano u Muzeju odvijali kompleksni građevinski radovi na različitim mjestima unutar Zbirki.

Od ukupnog broja posjetitelja 63.828 se odnosi na pojedinačni posjet, a 54.597 na organizirani posjet grupa. U kontekstu dolaska organiziranih skupina Tehnički muzej najčešće posjećuju osnovne škole, a najveći broj djece je s područja Zagreba iza kojeg slijede Split, Rijeka, Varaždin, Slavonski Brod… Od gostiju iz inozemstva ističu se posjetitelji iz Bihaća i Maribora.

Najvjerniji posjetitelji su osnovci iz OŠ Dragutin Domjanić iz Sv. Ivana Zeline čijih  je 302 đaka lani posjetilo Muzej, slijede 1. Osnovna škola Čakovec iz Čakovca sa 245 đaka, Gimnazija Bihać iz Bihaća sa 233 đaka te 1. srednja škola Cazin iz Cazina sa 224 đaka.

Izložbe i predavanja

U Muzeju je prošle godine priređeno 10 izložbi, 21 akcija i 20 predavanja. Od izložaba najposjećenije su bile Na Sleme, na Sleme… sa 6621 i Piri Reis – kartograf Sulejmana Veličanstvenog sa 7943 posjetitelja.

Među akcijama koje smo organizirali najposjećeniji je bio Festival znanosti sa 6590 posjetitelja. Imali su i 10 izložbi koje je posjetilo ukupno 29.422 posjetitelja.

Demonstratori Muzeja održali su protekle godine ukupno 4295 stručnih vodstava, od čega najviše u Rudniku – čak 1186.

Tehnički muzej jedan je od rijetkih u Hrvatskoj bez grijanja u stalnom postavu i čuvaonicama. Stoga se redovito, dva puta dnevno mjeri temperatura i vlaga (u 9 i 17 sati). Prosječna temperatura tijekom prošle godine u zbirkama je iznosila 16° C, a najhladniji mjesec u godini bio je siječanj kada je u prizemlju zbirki 9 sati bilježena prosječna temperaturu od 5,5° C. „Globalno zatopljenje izgleda da je nastupilo i kod nas jer je to čak za 4° C više nego li što je zabilježeno u najhladnijem mjesecu 2012. godine“, poručuju iz Tehničkog muzeja. (zg-magazin)