Tehnički muzej danas slavi 58. rođendan

Posjet stalnom postavu muzeja bit će besplatan svim zainteresiranim građanima

Na današnji dan, 21. prosinca Tehnički muzej obilježava svoj 58. „rođendan“ te će posjet stalnom postavu muzeja biti besplatan svim zainteresiranim građanima.

Tehnički muzej osnovan je po uzoru na postojeće velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu, kao specijalizirani muzej tehnike. Smješten na magistralnom pravcu sjever jug povezuje stari dio Zagreba na sjeveru sa novim naseljima na jugu preko Save. Zamisao o nastanku zagrebačkog Tehničkog muzeja javlja se krajem 19. stoljeća, a njegova povijest službeno započinje 21. prosinca 1954. odlukom odbora grada Zagreba o osnivanju. Idejni osnivač Tehničkog muzeja bio je sveučilišni profesor dr. Božo Težak, kasnije dugogodišnji predsjednik Savjeta Muzeja. Uz osnovnu muzejsku djelatnost ideja osnivača bila je da Muzej vremenom preraste u znanstveno tehnički centar. Realizator i prvi ravnatelj bio je Predrag Grdenić, dok je likovni postav načinio arhitekt Emil Vičić.

Godine 1959. Muzeju je dodijeljena današnja lokacija na Savskoj cesti 18. koja je usko povezana s nastankom Zagrebačkog velesajma jer je na današnjim prostorima Studentskog centra i Tehničkog muzeja bio Zagrebački zbor. Nakon preseljenja Velesajma na novu lokaciju prostori u Savskoj 18. korišteni su za različite društveno-sportske aktivnosti.

Drveni objekti Tehničkog muzeja u Savskoj 18, (arhitekt Marijan Haberle) građeni 1948. registrirani su kao zaštićeno kulturno dobro.

Prvi odjeli Tehničkog muzeja: Transformacija energije, Prometna sredstva, Geološki odjel s modelom rudnika u naravnoj veličini otvoreni su za javnost 1963. godine, a nakon toga slijede Nafta (1964), Planetarij (1965), demonstracijski kabinet Nikola Tesla (1976), odjel Osnove poljodjelstva (1981), odjel Vatrogastvo (1992), Park skulptura velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike na otvorenom (započet 1993), Apisarij s oglednim košnicama (1994), soba Zemljomjerstvo-katastarski ured (1994) te Pokretna moć vatre (1999).

Tehnički muzej uz svoju redovitu aktivnost dao je i daje veliki prinos na području odgojno-obrazovnog rada, po čemu je prepoznat u široj javnosti. Prilagodivši svoje programe i sadržaje nastavnim ostvaruje iznimno kvalitetnu suradnju sa odgojno obrazovnim ustanovama i institucijama. Uz navedeno nizom predavanja, radionica, interaktivnih sadržaja predano radi na popularizaciji znanost i tehnike.

Vezani članak: “Biser Tehničkog muzeja”

(zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni