Tegljačem preskočio Lotusov F1 bolid i postavio Guinessov rekord

Tegljačem preskočio Lotusov F1 bolid i postavio Guinessov rekord

Mike Ryan je čovjek koji se bavi doradama dizelskih strojeva i vožnjama kamiona po nevjerojatnim lokacijama, kao što je primjerice planina Pikes Peak. Zaljubljenici u autosport pamte ga i po video isječku na kojem Ryan u kamionu od pet tona s 2400 KS »pleše« po dokovima Long Beacha, proput nekog vrhunskog skandinavskog reli vozača. No Ryan je sada preplovio ocean kako bi odradio ugovor s jednom britanskom tvrtkom, a to je postavljanje svjetskog rekorda u poluskoku s tegljačem, pri čemu je korišten Lotusov F1 bolid.

Vratolomiju je organizirala računalna tvrtka EMC iz Massachusettsa, koja je i glavni sponzor Lotusova F1 tima. »To je jedan od poduhvata iz mojih snova jer je to jedna od stvari koju nisam nikada napravio s tegljačem. Preokretao sam ih i razbijao na sve načine koje možete zamisliti, ali nikada prije nisam skočio s kamionom koji ima prikolicu, niti sam vidio da je to netko prije učinio prije mene«, kaže Ryan,

Svaki skok automobilom je stvar fizike (brzina i nagib rampe…), a dinamika vozila u zraku jest ono što takve pothvate čini opasnima, osobito ako je i to uključena i prikolica koja se kreće polunezavisno od kamiona. Tegljač korišten u pothvatu bio je podosta modificiran i u njemu nije ostavljeno ništa zapaljivo, u slučaju da nešto pođe po krivu. Ovim pothvatom postavljen je novi Guinessov rekord koji će biti teško nadmašiti, barem u skoroj budućnosti. Više o pothvatu možete pročitati ovdje. (zg-magazin)