Tamni ciklusi Vitolda Košira

Tamni ciklusi Vitolda Košira

Kao što u životu postoji lice i naličje, na novčiću avers i revers, tako i djelu umjetnika postoje skupine djela koja su različita ili različitija.

U fascinantnom opusu suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog kipara Vitolda Košira (ne mogu ne spomeunuti da djeluje kao diplomirani glazbenik; svira violu u orkestru, bas gitaru u bendu i iznad svega strastveni je sokolar) uz seriozni opus djela sa sivkasto-bijelom bojom, skulpture koje ističu svoju svjetlinu, nastao je i impresivni opus djela izrazito tamnih boja.

Valja istaknuti kako su i bijeli i tamni opus povezani jedinstvenom autorovom imaginacijom strukture skulptura.

U tamnom ciklusu ističe se serija skulptura posvećena glazbi, notnim zapisima, oživotvorena metalom u kamenu, u betonu.

Istodobno tu je i serija djela velikih tamnih površina na kojima autor ostavlja svoje vidljive tragove. Rekli bi, tajanstvene zapise nastanka i dešifriranja.

Posebno je zanimljiv niz misterioznih simbola koji nalazimo na brojnim tamnim skulpturama.

Osobita karakteristika ovoga nadahnutog opusa Vitolda Košira jest autorova radoznalost koja ga hrabro vodi kroz kombinacije materijala u realizaciji djela.

Naravno da osoba koja posjeduje brojne talente poput Vitolda Košira njih i koristi u različitim situacijama, istodobno uzimajući od svega ono posebno, nesvakidašnje u stvaranju vlastitog, originalnog opusa.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni