“Tamni ciklus” Mladena Žunjića

“Tamni ciklus” Mladena Žunjića

U svom neprekidnom radoznalom ispitivanju i suočavanju, najprije s formatom, zatim motivom i naposljetku s kolorom, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić formira manje samostalne cjeline. Njih sasvim slobodno možemo nazivati i ciklusima jer zajedničkih obilježja imaju na pretek, koja su na koncu uključena u logični ustroj cjelokupnog djela.

Svaki od tih ciklusa ima nešto svojstveno samo sebi, posve specifično i neusporedivo s drugim slikama iz toga vremena. Riječ je o slikama nastali kao rezultat trenutačnog nadahnuća s naglašeno izraženim kolorom, sadržavajući gotovo uvijek nazočnost energetskog gibanja, vidljivog, opipljivog, mjerljivog, stvarnog.

Novi niz slika koje bi mogli nazvati „tamnim ciklusom“, izveden je u ulju i akrilu na velikom formatu platna,100 x 100 cm. Na platnima je prevladavajuća crna raskriljena mrlja, koju rastaču nakupine plave i žute boje uz crvene vibrantne pravce, uz nazočnost više znakova, simbola, lociranih po nekom nepoznatom ključu.

Ovaj ciklus donekle podsjeća na skrivene karte u drevnim atlasima. Karte koje su prikazivale stvarnost i pokazivale pravce i putanje kretanja. Karte u atlasima, za koje se oduvijek tvrdilo kako nema dokaza o njihovom postojanju.

Tamna boja, dominantno crnilo, nezaustavljivo rašireno, ravnomjerno s rijetkim pojavama drugih boja, temelj je ovoga Žunjićevog ciklusa. Boja koja istodobno i govori i šuti muklo, ne progovarajući.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni