Tamburaški koncert posvećen Zlatku Potočniku

Tamburaški koncert posvećen Zlatku Potočniku

Zlatko Potočnik je jedan od osnivača Ladarica, nekadašnji istaknuti svirač Lada i dugogodišnji bugarist Tamburaškog orkestra HRT-a. Nema aranžera koji je napisao više tamburaških uradaka od njega

Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda koncertom u nedjelju 14. ožujka nastavlja svoju sezonu ciklusa U ozračju tambureProgram je posvećen doajenu hrvatske tamburaške glazbe – skladatelju, instrumentalistu, aranžeru i voditelju tamburaških ansambala Zlatku Potočniku i njegovoj 90. životnoj obljetnici. U koncert će se e uključiti i sam slavljenik.

Koncert će se održati u HRT-ovom Studiju Anton Marti bez publike, u skladu sa epidemiološkim mjerama, a bit će zabilježen za radio i za televiziju.

Rođen 1931. u Zagrebu, Zlatko Potočnik od studentskih se dana bavi glazbom. Bio je voditelj brojnih kulturno-umjetničkih društava, dao značajan doprinos diskografiji te ostavio bogat opus skladbi i aranžmana za tambure. Na Hrvatsku radioteleviziju stigao je 1970. te bio dugogodišnji član Tamburaškog orkestra HRT-a, a od 1984. do 1991. i glazbeni producent.

Zlatko Potočnik je jedan od osnivača Ladarica, nekadašnji istaknuti svirač Lada i dugogodišnji bugarist Tamburaškog orkestra HRT-a. Nema aranžera koji je napisao više tamburaških uradaka od njega. Zlatkove skladbe izvode orkestri diljem Hrvatske i svijeta. Još uvijek je aktivan kao voditelj, aranžer, skladatelj i solist u svome kvintetu.

Sa svojim ansamblom – Kvintetom Zlatka Potočnika – i sâm slavljenik sudjelovat će na koncertu,. Njemu u čast, uz Tamburaški orkestar HRT-a i maestra Sinišu Leopolda, zapjevat će i Iva Piler i Miroslav Živković te zasvirati Marjan Krajna na harmonici i Viktor Čižić za klavirom.

Na programu će biti dakako skladbe iz opusa Zlatka Potočnika, od kojih su mnoge istinski evergreeni tamburaške glazbe: Slavonski kirvaj, Lovranski maroni, Podravska jesen, Hodi picek, Lepi bregi zeleni, Elegija, Tri glazbene minijature, Mala uspavanka, Zimska priča, Bećarska dokolica, Rudi zora slavonska, Bećarska Mozart kugla, Sako delo konec ima, Zagrebačke sličice. (pr)

Komentiraj

*