Talijanski solarni crjepovi postavljat će se i na zgradama u Splitu

Talijanski solarni crjepovi postavljat će se i na zgradama u Splitu

Invisible Solar: Fotonaponski glineni crijep

(Foto: https://www.dyaqua.it/)

Prelazak na zelenu energiju nikad nije bio aktualniji. To je potaknulo tvrtku Dyaqua, malu obiteljsku tvrtku sa sjedištem u Vicenzi u Italiji, da razvije inovativno rješenje za pločice koje uključuje ugrađene solarne ploče koje su nevidljive golim okom. Njihovo rješenje omogućava pokrivanje krova solarnim pločama koje izgledaju poput tradicionalnog crijepa.

Iako je postavljanje solarnih panela na moderne zgrade jednostavno, gotovo ih je nemoguće ili čak zabranjeno postavljati na povijesnim mjestima ili u gradovima sa zaštićenom kulturnom baštinom. Kako bi osigurao rješenje koje bi takvim mjestima omogućilo da iskoriste prednosti najnovije tehnologije, Dyaqua je započela s razvojem Invisible Solar, fotonaponskog sustava koji izgleda poput tradicionalnih glinenih crjepova.

Mješavina reciklirane plastike

Budući da je solarne ćelije nemoguće ugraditi u glinu, Dyaqua je ovaj tradicionalni materijal zamijenio kompozitom. Riječ je o mješavini reciklirane plastike koja je tonirana tijekom proizvodnje kako bi se postigao željeni izgled. Neproziran za ljudsko oko, ovaj polimerni sloj filtrira sunčevu svjetlost, hraneći male monokristalne solarne ćelije inkapsulirane unutar malog modula.

Kada se zajedno polože ove inovativne pločice tvore solarni krov koji pretvara sunčeve zrake u električnu energiju pomoću fotonaponske tehnologije, baš kao i tradicionalni solarni paneli.

Lako se postavljaju, postavljaju se baš kao i njihovi konvencionalni parnjaci i čvršći su od škriljevca ili glinenih pločica. Osim što su diskretni i vizualno privlačni, imaju dobra izolacijska svojstva — bitna značajka za izbjegavanje toplinskih mostova i stvaranje energetski učinkovitih zgrada.

Inovativno rješenje za iskorištavanje solarne energije na povijesnim i zaštićenim mjestima

Naravno, uvijek postoji nedostatak. Loša strana Invisible Solar pločica je ta što je njihov energetski prinos trenutačno niži od tradicionalnih solarnih ploča. Na površini od tridesetak četvornih metara može se proizvesti jedan kilovatsat električne energije. Stoga se ove solarne ploče moraju postaviti na većoj površini kako bi proizvele istu količinu električne energije kao solarne ploče.

Kako bi se uhvatili u koštac s ovom relativnom neučinkovitošću, Talijani trenutno razvijaju metodu za ugradnju monokristalnih solarnih ćelija u druge materijale kao što su kamen, beton i drvo. Tako sunčevu energiju ne bi stvarao samo krov, već cijela konstrukcija zgrade.

Povrh interesa vlasnika kuća u navedenim područjima, Invisible Solar se pokazao kao zanimljiv tehnološki razvoj za održivi ponovni razvoj povijesnih lokacija. Invisible Solar pločice postavljene su u Arheološkom parku Pompeji od 2018.

Talijanski solarni crjepovi bit će postavljeni diljem Europe

Cilj je “napraviti Pompeje prvim pametnim arheološkim parkom, stvarajući međunarodni referentni model za druga mjesta kulturne baštine.” Prema riječima ravnatelja parka, pločice izgledaju “samo poput pločica od terakote koje su koristili Rimljani.”

Odobreno od talijanskog ministarstva kulture, ove Invisible Solar pločice uskoro će biti postavljene na Maxxi, poznati rimski muzej suvremene umjetnosti. Ovo je dio projekta koji financira EU kako bi se povijesnim gradovima pomoglo da “postanu zeleniji, pametniji i pogodniji za život poštujući svoju kulturnu baštinu”.

Također, u planu je pokrivanje krovova nekih javnih zgrada u Splitu u Hrvatskoj, kao i drugih povijesnih zgrada diljem Europe (Bari u Italiji, Ioannina u Grčkoj, Grenada u Španjolskoj, Celje u Sloveniji, Hvidovre u Danskoj i Újpest u Mađarskoj ).

Pripremio: B. Jagačić


Više informacija na: www.dyaqua.it

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni