Taksistima-prosvjednicima slijede kazne od najmanje 300 kuna

Stotinjak taksista koji su prošle srijede blokirali Vukovarsku ulicu biti će kažnjeno s najmanje 300 kuna, doznajemo iz Policijske uprave Zagrebačke. Nadodaju, kako će se svi sudionici spomenutog prosvjeda biti kažnjeni prema Zakonu o sigurnosti u prometu, ali i prema Zakonu o javnom okupljanju. U PUZ-u navode kako je pokrenuto i kriminalističko istraživanje.

»Svi vozači taksija koji su bili nepropisno parkirani na prosvjedu bit će sankcionirani sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, čl. 78. st. 1 ili čl. 82. st. 1 t. 4.«, navode u policiji.

Prva odredba koja ih zahvaća je članak 78. stavak 1. Zakona o sigurnosti u prometu. U njoj država, odnosno zakonodavac kaže kako se “vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavlja smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka”.

Drugi članak na koji su se pozvali u PUZ-u je 82. članak istog zakona. Ondje je propisano da vozač »ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na obilježenom pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od 5 m od tog prijelaza i na prijelazu biciklističke staze preko kolnika, ali i na dijelu kolnika koji je kao stajalište za vozila javnog prijevoza putnika obilježen oznakama na kolniku ili prometnim znakom«. Kazna za navedene prekršaje iznosi 300 kuna.

No s obzirom da prosvjedni skup taksista nije bio prethodno najavljen, što nam je policija potvrdila, protiv taksista će se primijeniti i kaznena odredba Zakona o javnom okupljanju, koja za organizatora nenajvaljenog mirnog okupljanja ili prosvjeda predviđa kaznu od 5000 do 20.000 kuna.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni