Tajna veza Eurosonga i politike?

Tajna veza Eurosonga i politike?

(Albina Grčić / Youtube, snimka zaslona)

Izostanak plasmana u finale Eurosonga ove je godine, prema medijskim napisima i društvenim mrežama, ove je godine izazvao velik revolt i nezadovoljstvo u hrvatskoj javnosti

Žarko Delač

Žarko Delač

Još jedan u nizu naših nastupa na smotri poznatoj pod nazivom Eurosong nije, sportskim rječnikom, polučio uspjeh. No ove je godine, prema medijskim napisima i društvenim mrežama, ovakav rasplet događaja izazvao velik revolt i nezadovoljstvo u hrvatskoj javnosti.

Pri tome je očigledno kako nezadovoljnici previše uzimaju k srcu natjecateljski duh koji je u potpuno drugom planu u odnosu na druge poruke koje nam se odašilju. Za razliku od sporta u kojem je, unatoč izreci kako je važno sudjelovati, ipak u središtu da pobjeđuju (u najvećem broju slučajeva) bolji i spremniji.

Tako smo na ovogodišnjoj TV paradi upoznali voditeljicu koja je promijenila spol, u tekstovima pjesama čuli kako se izruguje kršćanska tradicija i uzdiže na pijedestal rodna ideologija, a u scenskim nastupima pratili kako dominira kič i lascivnost.

Odmak od konzervativnih stavova

Ovo su očigledno postale temeljne vrijednosti i novi europski duh koji se nastoji ukorijeniti između ostalog i putem ove »glazbeno – zabavne« emisije među gledateljima diljem Europe, pa i šire. Srećom, čini se da smo mi među prvima u Europi na braniku liberalnih i neoglobalističkih pojava usmjerenih jačanju neograničenih sloboda i jednakosti, pa nam ne treba dodatna edukacija kroz sudjelovanje u završnom natjecanju.

Tome u prilog idu i rezultati upravo održanih lokalnih izbora u gradu Zagrebu. Politička opcija koja je dobila veliku podršku birača uglavnom se profilirala na takvim i sličnim pitanjima, tako da nema razloga za zabrinutost i razočarenje vezano uz širenje temeljnih ciljeva održavanja Eurosonga. Možda stoga konačno postignemo i bolji rezultat kojim će nas europski moćnici i kreatori javnog mišljenja nagraditi za naš trud i odmak od konzervativnih i nazadnjačkih stavova.

Zbog toga je zanimljivo što su se istovremeno poklopila ova dva projekta potpuno drugačijeg tipa – jedan politički, a drugi zabavni kako bi jasnije uvidjeli da u konačnici imaju iste ciljeve i smisao. Imajući to na umu sigurno nas čeka bolja budućnost i rješavanje gorućih problema kako bi nam se povećao životni standard, produljio životni vijek i osigurala ekološki održiva budućnost. Ili je ipak bolje biti u trendu i reći u srednjem rodu – životno blagostanje i doba te osiguralo održivo stanovanje.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni