Tada, sada i (za)uvijek

Tada, sada i (za)uvijek

(Bartolomé Esteban Murillo: “Poklonstvo mudraca”, Prado, Madrid / Izvor: Wikipedija)

U ovaj težak kraj stare godine i neizvjestan početak nove 2021. godine, ono čega se prisjećamo uoči Božića i božićnih blagdana jest Božje obećanje i zalog nade za novi život

„U ono vrijeme iziđe zapovijed cara Augusta da se provede popis pučanstva u svoj zemlji. To je bio prvi popis za vrijeme Kvirinijeva upraviteljstva Sirijom. Svi su išli, svatko u svoj grad, da se upišu. Tako i Josip, jer bijaše iz Davidove kuće i porodice, uziđe sa svojom ženom Marijom, koja bijaše trudna, iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju, u Davidov grad zvan Betlehem, da se upiše. Dok su tu bili, njoj dođe vrijeme da rodi. I rodi sina svoga, prvorođenca, te ga povije u pelenice i položi u jasle, jer u gostionici nije bilo mjesta za njih.

U tom istom kraju boravili pastiri; noćivahu pod vedrim nebom, bdijući nad stadom svojim. Najedanput im pristupi anđeo Gospodnji, i sjaj ih Gospodnji obasja, pa se vrlo uplašiše. Anđeo im reče: Ne bojte se, jer vam, evo, donosim radosnu vijest o velikom veselju za sav narod: Danas vam se u Davidovu gradu rosio Spasitelj – Krist, Gospodin. I neka vam ovo služi kao znak: Naći ćete Djetešce povijeno u pelenice gdje leži u jaslama!

Odjedanput se anđelu pridruži mnoštvo vojske nebeske koja je hvalila Boga: Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima koje ljubi!(Evanđelje po Luki 2:1-14)

„Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskom, za vrijeme kralja Heroda, dođoše s istoka magi u Jeruzalem i upitaše: Gdje je novorođeni kralj židovski? Vidjesmo naime gdje izlazi njegova zvijezda, i dođosmo mu se pokloniti. … I gle! Zvijezda koju vidješe ne njezinu izlasku išla je pred njima dok se ne zaustavi nad mjestom gdje bijaše dijete. Kad ugledaše zvijezdu, magi se vrlo obradovaše. Uđoše u kuću i nađoše dijete s Marijom, majkom njegovom; padoše ničice i pokloniše mu se. Zatim otvoriše riznice svoje te ga obdariše zlatom, tamjanom i smirnom.“ (Evanđelje po Mateju 2:1-2,9-11)

  • NOVI ŽIVOT
  • SKROMNOST
  • RADOST
  • MIR
  • SLAVA
  • PROVIDNOST
  • PONIZNOST
  • SEBEDARJE

U ovaj za mnoge među nama težak kraj stare godine i neizvjestan početak nove 2021. godine, ono čega se prisjećamo uoči Božića i božićnih blagdana jest Božje obećanje i zalog nade za novi život moguć s njim i u njegovoj blizini. A on, često puta protivno shvaćanju ili djelovanju ovoga svijeta, u nastupu i življenju pojedinca uključuje: skromnost, radost, mir, slavljenje, pouzdanje u providnost, poniznost u stavu i sebedarje.

Ukoliko želimo ispunjenje spomenutim, to je potrebno njegovati naspram sebe, bližnjih, prirode i Boga.

Saša Zavrtnik, dr.med.vet., mag. theol.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni