Svojim izumom skratio muke brojnim mesarima

Svojim izumom skratio muke brojnim mesarima

„Sin i ja smo radili i po 12 sati dnevno jer smo jako puno vremena gubili na izradu ćevapa i pljeskavica. To je naročito stresno bilo u periodu turističke sezone, kada je povećana potreba za ćevapčićima i pljeskavicama. Tako sam počeo razmišljati i došao sam na ideju da ugradim bijeli plastični nastavak na ručnu mašinu za izradu ćevapa. To je omogućilo da istovremeno iz mašine izlazi pet ćevapa. No, nisam imao mira i odlučio sam usavršiti stroj i dati mu elektronički pogon“, objašnjava Šturman

Valentina Vukoje

Na ovogodišnjoj 12. Međunarodnoj izložbi inovatora ARCA, koja se održava u zagrebačkom Boćarskom domu predstavlja se više od 250 inovatora koji svojim izumima žele dati nova rješenja postojećim tehničkim problemima.

Jedan od problema s kojima se susreću mesari je izrada ćevapa, ali i pljeskavica koja mesarima oduzima puno vremena. Taj je problem godinama mučio Klaudija Šturmana iz Rovinja. On je prije nekoliko godina otvorio mesnicu i trgovinu u Rovinju. Kako bi si skratio vrijeme za izradu ćevapčića i pljeskavica Šturman je došao do ideje za izum naprave za izradu ćevapčića i pljeskavica.

 „Sin i ja smo radili i po 12 sati dnevno jer smo jako puno vremena gubili na izradu ćevapa i pljeskavica. To je naročito stresno bilo u periodu turističke sezone, kada je povećana potreba za ćevapčićima i pljeskavicama. Tako sam počeo razmišljati i došao sam na ideju da ugradim bijeli plastični nastavak na ručnu mašinu za izradu ćevapa. To je omogućilo da istovremeno iz mašine izlazi pet ćevapa. No, nisam imao mira i odlučio sam usavršiti stroj i dati mu elektronički pogon“, objašnjava Šturman i dodaje kako se punilica mašine može napuniti s 15 kilograma mesa te u roku od četiri minute mašina može od te količine napraviti ćevapćiće.

Kako to funkcionira u praksi može se pogledati na slijedećem video isječku: http://youtu.be/J6kEJyaT9R4

1 000 pljeskavica u samo sat vremena

Ubrzo je osmislio i kalupe za pljeskavice i to u tri veličine. Štruman kaže kako se na ovaj način može izraditi 1 000 pljeskavica u samo sat vremena. Ono što je presudno, objašnjava naš sugovornik, su čistoća i higijena s kojom puno mesnica ima problema ako ručno rade pljeskavice i ćevape. Osim toga inovator objašnjava da se kod ovakvog načina izrade uštedi i do 60 posto vremena, što je vrlo važno za mesnice i mesare.

Ovaj vrijedni inovator tu nije stao. Kada je svoj izum prezentirao na jednoj televiziji, u eter se tom prilikom javio jedan gledatelj iz Dubrovnika. „On mi je rekao da sam sve napravio i pitao me mogu li napraviti dio za izradu domaćih keksa. To me potaknulo i ubrzo sam osmislio i nastavak za kekse. Sjećam se kako sam se našao s tim gospodinom, a on mi je tom prigodom rekao: „Sad sam nadrljao, mogu ih napraviti, ali nemam ih gdje ispeći“, sa smiješkom se prisjeća Šturman.

Veliki interes za napravom

Klaudio-Sturman-izumRovinjski inovator do sada je svoje naprave za proizvodnju ćevapčića i pljeskavica izvezao u Sloveniju, Austriju, i Tursku, a kod nas je prodao 30-ak komada. Proizvod je dobio CE oznaku, patentiran je i kako kaže Šturman, samo čeka tržište za još širu primjenu. Na dosadašnjim sajmovima inovatora interes su pokazali i ljudi iz Turske, koji bi preko ovog stroja voljeli ubrzati postupak izrade svog omiljenog jela – kebaba.

„Postoji puno upita za ovim proizvodom. Automatska punilica košta 4 900 eura“, rekao je Šturman i dodao kako mesnice koje rade i po šest mjeseci u godini mogu vrlo brzo isplatiti aparat jer preko njega mogu znatno uštediti vrijeme i broj potrebnih mesera.

Naš sugovornik član je Saveza udruga inovatora Istarske županije već 11 godina. Iako je ovo njegov prvi patentirani proizvod, Šturman kaže kako je mnoge „poteškoće“ iz domaćinstva rješavao svojim izumima, no nikada ih nije patentirao.