Svjetskog dan Alzheimerove bolesti: Demencija se tiče svih nas

Svjetskog dan Alzheimerove bolesti: Demencija se tiče svih nas

Bandić je izrazio žaljenje što Republika Hrvatska od svoje neovisnosti do danas nije riješila da oboljeli svoj lijek dobiju preko liste Zavoda nego ga sami moraju plaćati te najavio kako će pokušati to promijeniti

Na poziv predsjednika Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest prof. dr. Ninoslava Mimice, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pridružio se obilježavanju Svjetskog dana Alzheimerove bolesti na Europskom trgu koji se svake godine obilježava na 21. rujna, ovaj put pod geslom Demencija se tiče svih nas.

»Statistike govore da u svijetu svakih sat vremena jedna osoba oboli od te podmukle bolesti, a u našoj zemlji ima oko 90 tisuća oboljelih«, rekao je gradonačelnik te izrazio žaljenje što Republika Hrvatska od svoje neovisnosti do danas nije riješila da oboljeli svoj lijek dobiju preko liste Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nego ga sami moraju plaćati. »Učinit ću sve da resorno ministarstvo i Vlada RH učine nešto po tom pitanju. Prijateljstvo je ključna riječ sa oboljelima od Alzheimera«, dodao je.

Zahvalivši gradonačelniku na podršci prof. Mimica pobliže je objasnio cilj ovog obilježavanja: »Cilj je ovu bolest kod ljudi prepoznati što prije kako bi što ranije mogli intervenirati i s farmakološkim i nefarmakološkim metodama. Na taj način možemo oboljelima priuštiti kvalitetniji život i kvalitetnije vrijeme. To je bolest današnjice, ali se s njom može dugo i dobro živjeti«.

U sklopu manifestacije, koja će se održavati do 16,00 sati, provodit će se petominutni MiniCog test – test kognitivnog testiranja građana koji podrazumijeva test crtanje sata i test tri riječi, a koji mogu ukazati na probleme koji se počinju javljati na samom početku te bolesti. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni