Svjetsko nogometno prvenstvo i PVC

Svjetsko nogometno prvenstvo i PVC

(Naslova fotografija: Stadion Konya u Turskoj / Izvor: www.designboom.com)

Već dugi niz godina, povremeno, u ciklusima, javljaju se razni »dušebrižnici« koji ukazuju na opasnost od primjene plastičnih materijala. Pri tome najčešće izostaje argumentacije za navodnu štetnost pojedinih vrsta plastike. Tako je 80-tih godina glavni krivac za sve probleme bio PVC, ne tako davno to je bio PET

prof. dr. Đurđica Španiček

Približava se ovogodišnje svjetsko prvenstvo u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, nogometu u Rusiji, koje kreće u lipnju ove godine. Takva je sportska događanja danas nemoguće zamisliti bez primjene PVC-a. A devedesetih godina PVC proglašen je »najgorom plastikom«. Što je imalo među ostalim za posljedicu zatvaranje svih proizvodnih tvornica PVC-materijala u Hrvatskoj.

Nogometni stadioni i PVC

Započnimo s dobrim primjerom, nogometnom arenom u turskom gradu Konyi s pokrovom površine 76 000 m2. Načinjenog od međusobno zavarenih membrana, tkanina oslojenih PVC-om bijele i zelene boje, koje odgovaraju boji kluba. Djelomično translucentan, a djelomice transparentan pokrov omogućuje dobru dnevnu svjetlost uz istovremenu zaštitu od atmosferilija. Optimirana nanostruktura PVC prevlaka je, uz ostalo, postojana na vodu, te posjeduje svojstvo samočišćenja. Niske je trošivosti zbog trenja atmosferilija. PVC nije sklon gorenju. Zato su membrane su vrlo atraktivne i praktične, izuzetno savitljive a istovremeno jako stabilne na dinamičnim krovnim konstrukcijama za stadione i općenito sportske arene, pa se pored ostalih materijala, kao što su određene vrste poli (metil-metakrilata) ili polikarbonata, vrlo često rabe za te namjene /1/.(www.vynil-erleben.de.). Sve naznačeno korišteno je u pripremi stadiona u Rusiji za potrebe ovogodišnjega svjetskog nogometnog prvenstva.

To je prilika da se kaže nešto više o ponovno vrlo cijenjenom materijalu, poli(vini-kloridu) poznatijem pod složenom kraticom ili akronimom PVC.

PVC i zaštita okoliša

Već dugi niz godina, povremeno, u ciklusima, javljaju se razni dušebrižnici koji ukazuju na opasnost od primjene plastičnih materijala. Pri tome najčešće izostaje argumentacije za navodnu štetnost za pojedine vrste plastike. Tako je 80-tih godina glavni krivac za sve probleme bio poli(vinil-klorid), (PVC), ne tako davno to je bio poli(etilen-tereftalat) poznatiji pod složenom kraticom PET. Posebni problem je plastična ambalaža, točnije jednokratne vrećice, gotovo su stalno posljednjih godina na »optuženičkoj klupi«. Za vrećice je vrlo zanimljiva njihova podjela. One su u pravilu od polietilena. One tanke do 15 mikrometara su ekološki u redu, kao i one višekratne iznad 50 mikrometara. Sporne su one između 15 i 50 mikrometara. Razlog Europa ne može u njihovoj proizvodnji konkurirati zemljama iz Azije.

Pokušaj zamjene PVC-a

Kada je 80-tih počela hajka na PVC, njemački znanstvenici istražili su gotovo sva područja primjene tog vrlo raširenog plastičnog materijala. Pokušali su pronaći, barem teorijski, zamjenski materijal, te približno izračunati troškove takve zamjene. Rezultati su pokazali da bi tako nešto bilo teško provedivo iz više razloga: Zamjenski tzv. prirodni materijali bili bi teško dobavljivi, puno skuplji a ne bi ih niti bilo u dovoljnim količinama. Osim toga, glavna zamjerka PVC-u bila je vezana uz stariji postupak njegove proizvodnje zbog ulazne sirovine za sintezu koja je bila vrlo opasna za zdravlje. Usavršavanjem postupka sinteze ta je opasnost već odavno uklonjena. Stoga se PVC danas smatra jednim od najraširenijih i najmanje štetnih plastičnih materijala. Zato je ponekad i teško navesti sva različita područja njegove primjene, pa evo nekih od najvažnijih i najproširenijih.

Primjeri uporabe PVC proizvoda

Za plaže na Sjevernom i Istočnom moru uobičajene su velike pletene košare-fotelje koje kupače štite od čestih jakih vjetrova u koju se udobno mogu smjestiti dvije osobe. Godišnje se u Njemačkoj proizvede u kućnoj radinosti oko 4 000 takvih košara za plažu. Sunčani otok (tako ga službeno nazivaju) Usedom ima nešto drugačiju košaru za plažu. Divovska košara može primiti 91 osobu a ispletena je od PVC traka s tradicionalnim bijelo-plavim prugama i 3,5 m2 drvene građe. U uspješnoj je uporabi od ljeta 2014.godine /2./( www.korbwerk.de) Sa svojim dimenzijama 6 m širine, 3 m dubine i 4 m visine atrakcija je za brojne turiste. UV stabiliziranim PVC-om prevučeni materijal dobro podnosi oštre uvjete vjetra i morske klime.

Zahvaljujući velikoj elastičnosti i stabilnim svojstvima tkanine oslojene PVC-om imaju vrlo raširenu primjenu za izradu zračnih jastuka, obloženih bučica, higijenskih podloga za gimnastiku ili profesionalnih obloga sa svojstvom prigušivanja za različita sportska područja.

PVC ima brojnu primjenu u raznim prometalima u širokom rasponu. Prevlake za automobilska sjedala su uobičajeno napravljena od visoko čvrstoga i otpornog poliesterskog tkanja koje je s obje strane oslojeno PVC-om koji osigurava dobra fungicidna svojstva. Ali PVC se folije mogu naći i na automobilima visoke klase kao što je Mercedes SLS AMG Electric Drive. Da bi se dobio poseban efekt krom-plave boje rabi se troslojna PVC folija; osnovu čini jaka PVC folija debljine 80 mikrometara, zatim dolazi kalandriranje zrcalne PVC folije i konačno dolazi prozirna svijetloplava folija koja se inače rabi za ogledala (slika 1). /3/

Slika 1. Inovativna rješenja pomoću PVC folija
Slika 2: Štitnik za bicikle/ 4/www.dryve.ch

Broj biciklista se svakodnevno povećava. Kako bi im se omogućila vožnja i pri vlažnom vremenu i kiši, konstruiran je montažni štitnik za bicikle. Sastoji se od svega nekoliko lako sastavljivih dijelova ukupne mase 1 050 grama. Šipke su od ojačane stakloplastike, PVC folije i prednje elipsaste krute polikarbonatne ploče za bolju vidljivost (Slika 2)/4/ www.dryve.ch

Štitnik je moguće montirati za približno 30 sekundi a nakon prestanka kiše lako se demontira, savitljivi dio se namota i spremi u priloženu torbu zajedno sa šipkom. Štitnik je patentiran i već je u proizvodnji.

Primjena PVC-a za izradu vrata i prozora, kao i pripadajućih okvira, kod nas poznatih kao PVC stolarija, vrlo je raširena zbog dobrih svojstava i pristupačne cijene. Proizvodnja im je rasla čak u vrijeme nedavne ekonomske krize (ili možda upravo zbog nje), kada su mnoga područja proizvodnje stagnirala. Uz to su u Zapadnoj Europi razvijeni vrlo uspješni postupci oporabe upravo ovih PVC proizvoda.

PVC za potrebe medicine

Izuzetno važno područje primjene PVC-a je medicina. Vinilni proizvodi su prisutni i gotovo nezamjenjivi u području zdravstva već više od 60 godina sa širokim spektrom različitih proizvoda. To zahvaljuju svojim dobrim svojstvima, mogućnostima atraktivnog dizajna kao i prihvatljivim troškovima nabave i održavanja. Smatra se da se oko 40 % svih primjena plastike u europskim bolnicama odnosi na PVC. Tu prije svega treba spomenuti vrećice za krv i krvnu plazmu koje se mogu bez problema sterilizirati i zamrzavati (slika 3). Te vrećice od savitljivog PVC-a produljuju trajnost krvne plazme do 42 dana i štite je od zgrušavanja. Od kolike je to važnosti ne treba niti napominjati. Od PVC-a se izrađuju cjevčice za infuziju, transfuziju kao i različiti kateteri, maske za kisik ili sredstva za anesteziju. Tih primjena plastike trebalo bi se toga prisjetiti pri sljedećoj hajci na opasne plastične materijale. 

Slika 3: PVC vrećice za krvnu plazmu /5/

Važan dodatak higijeni u bolnicama i sličnim medicinskim ustanovama su proizvodi za jednokratnu uporabu kao npr. rukavice od vinila koje omogućuju učinkovitu i ekonomičnu zaštitu od infekcija. Spomenuti treba i pakovanja za lijekove, koja se vrlo često, uz aluminijske, rade od PVC folija te tako štite od kisika i vlage te omogućuju lakše doziranje.

Intenzivne jedinice, operacijske dvorane kao i sobe za pacijente uglavnom su opremljene s antimikrobiološkim PVC oblogama za zidove i namještaj te PVC podnim oblogama. One su otporne na trošenje, na mrlje, lako se čiste, a posjeduju dobru mogućnost prigušivanja koraka i sprječavaju klizanje. Nova univerzitetska klinika u Heidelbergu koja će biti otvorene sredinom 2018. imati će 16 operacijskih sala i preko 20 000 m2 samo za kirurgiju. U cilju zadovoljavanja visokih higijenskih standarda za zidove i podloge korištene su vinilne obloge zbog svojih već navedenih svojstava. Glatke se površine lakše čiste i time sprječavaju potencijalne bolničke infekcije.

Podne obloge

One su možda i jedna od najstarijih primjena tog materijala. To nisu uvijek jednostavni robusni podovi. Švicarska firma Airex poznata je po svojim proizvodima od pjenastog PVC-a koji imaju raširenu primjenu pri fizioterapiji, rehabilitaciji ali i za sportsku gimnastiku te rekreaciju. Podloge za vježbe na podu načinjene su od savitljivog pjenastog PVC-a dobrih mehaničkih svojstava i takve podloge omogućuju udobno i sigurno sjedenje, klečanje ili ležanje. Posebno su razrađene podloge za ponovno uspostavljanje motorike ruku i nogu, kao i za vježbe ravnoteže.

Arhitekti vrlo često rabe PVC podne obloge, koje osim već navedenih svojstava, omogućuju raznolikost u dizajniranju uzoraka i boja, posebice onih koji imitiraju različite drvne podove. Zbog svojih funkcionalnih svojstava kao što je osjet mekoće omogućuju kupcima, a i osoblju osjećaj ugode pri hodanju pa su naročito podesne pri opremanju brojnih prodavaonica i robnih kuća. Ipak odlučujući utjecaj za primjenu PVC podnih obloga u trgovinama su niski troškovi održavanja i ono što danas postaje sve važnije-mogućnost oporabe na kraju njihovog uporabnog ciklusa. Upravo je s tom namjerom za arhitekte i one koji planiraju napravljena Deklaracija proizvoda vezana uz okoliš ( eng.Environmental Product Declaration, EPD) koja im daje potpune informacije o ukupnom uporabnom ciklusu nekog proizvoda od njegove proizvodnje, primjene do njegovog zbrinjavanja na kraju vijeka. / 6/ www.feb-ev.com

Literaturni izvori:

  1. www.vynil-erleben.de
  2. www.korbwerk.de
  3. www.korbwerk.dewww.vynil-erleben.de/2016/12/07/flotter-auftritt/
  4. www.dryve.ch
  5. www.vynil-erleben.de/2017/11/27/healthcare-produkte-bewaert-und-innovativ/
  6. www.feb-ev.com
Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni