Svjetski veslački kup na Jarun dovodi natjecatelje iz 27 zemalja

Svjetski veslački kup na Jarun dovodi natjecatelje iz 27 zemalja

(Foto: zagreb.hr)

Nakon što zbog pandemije nije mogao održati 2020. godine, Svjetski veslački kup se vratio i po prvi put u povijesti će se održati u Hrvatskoj. U Zagrebu će od 30. travnja do 2. svibnja nastupiti predstavnici 27 zemalja, a tom prigodom na Jarunu je u četvrtak održano druženje hrvatskih veslača i veslačica.

Na Jarunu će se okupiti posade koje će predvoditi olimpijski, svjetski i europski pobjednici, braća Martin i Valent Sinković u dvojcu bez kormilara i Damir Martin u samcu. Za Hrvatsku će nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković u disciplini dvojac bez kormilara, David Šain u samcu te Ivan Piton, Marko Ukropina, Anton Patrik Lončarić u četvercu bez kormilara. Svima njima ovo će biti prvi ‘svjetski nastup’ na domaćem terenu i s ponosom čekaju dolazak svojih svjetskih konkurenata.

Branimir Bašić, predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza, naglasio je kako je ovo vrlo važan trenutak za hrvatski sport, budući da se nakon rekonstrukcije staze na Jarunu otvorila mogućnost održavanja Svjetskog kupa i dovođenja najboljih svjetskih veslača u Zagreb.

Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević naglasila je kako će investicija od 30 milijuna kuna za uređenje same staze ostati ne samo za ovo natjecanje, već i za generacije koje tek dolaze.

Martin Sinković zahvalio je Gradu Zagrebu na podršci i mogućnosti da prvi put u povijesti na domaćem terenu odmjere snage s najboljim svjetskim veslačima, u nadi da će se u Zagrebu Svjetski kup održati i 2023. godine, a u budućnosti možda i Svjetsko prvenstvo.

Ivana Jurković je u svoje ime i ime svoje sestre izrazila zadovoljstvo što se ovakvo natjecanje po prvi put događa u Hrvatskoj. Dodala je i da će ono biti dobar uvod za pretkvalifikacije za regatu u Tokiju. Iako se natjecanje zbog epidemiološke situacije neće moći podržati od strane navijača uživo, podsjetila je da ih se može podržati i vidjeti na malim ekranima. (ZG-magazin)

Komentiraj

*