Svjetski dan šuma: Na Dubravkinom putu posađeno 150 hrastova

Svjetski dan šuma: Na Dubravkinom putu posađeno 150 hrastova

S Medvednice uklonjeno 17 tona otpada

(Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

Uz poruku »U proljeće prvo posadi drvo«, Hrvatske šume su u utorak, 21. ožujka obilježile Svjetski dan šuma sadnjom 150 stabala hrasta kitnjaka i lužnjaka na Dubravkinom putu, te nabavkom šest električnih vozila.

Inicijativu kolektivne sadnje, svojim dolaskom podržali su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković i dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Josip Margaletić.

Park šuma Dubravkin posjećena je urbana šuma s velikom ekološkom i socijalnom vrijednošću, budući da je nastala prirodnim pomlađivanjem te predstavlja prirodnu oazu i ekološko uporište u gradskim uvjetima.

»Hrvatske šume itekako su svjesne da su šume nezamjenjiv resurs za održavanje životne ravnoteže, posebno za smanjenje emisije štetnih plinova koji doprinose globalnom zagrijavanju. Upravo zato Hrvatske šume godišnje zasade više od 9 milijuna sadnica različitih šumskih vrsta«, izjavio je predsjednik Uprave Nediljko Dujić.

»Šume se pomlađuju kroz brojne samostalne, ali i akcije koje uključuju udruge građana, škole, dječje vrtiće i vanjske suradnike. Iznimno velik odaziv ovim akcijama daje nam vjetar u leđa i poticaj jer je svaka posađena biljka dragocjena za život na Zemlji i sve nas«, dodao je.

Uz zajedničku sadnju stabala, ovom je prilikom predstavljeno je i novih 6 Volkswagenovih vozila na električni pogon sufinanciranih iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost temeljem Javnog poziva za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila u javnom sektoru.

U povodu Svjetskog dana šuma (21.3.) i Svjetskog dana voda (22.3.) na Medvednici je organizirana proljetna akcija čišćenja otpada na Medvednici. Akcija je organizirana na sedam lokacija – Velajnica (Gornji Struki – Kuntići), Vila Rebar, Mali potok, Talani, Koštacin, Pustakova ulica, Gornje Vrapče i Zelena magistrala, Strahoščak. Akciju je organizirala Javna ustanova Park prirode Medvednica koju tradicionalno podupire Zagrebački holding d.o.o., podružnica Čistoća. U sklopu ovogodišnje akcije ukupno je uklonjeno 17.100 kilograma glomaznog otpada.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni