Svjetski dan sporta: “Navike promijeni, zdravlje pokreni”

Svjetski dan sporta: “Navike promijeni, zdravlje pokreni”

Organizatori pozivaju građane svih dobnih uzrasta da se dobrovoljno uključe i sudjeluju u nekoj tjelesnoj aktivnosti, vježbanju, igranju, sportskom natjecanju ili sportskom treningu i time doprinesu podizanju svijesti o pokretu i aktivnom življenju

Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je redovitu tjelesnu aktivnost u faktore koji značajno doprinose očuvanju i unapređenju zdravlja te prevenciji bolesti. Primarni cilj sportske rekreacije je pozitivan utjecaj na zdravlje, a provođenjem sportsko-rekreacijskih aktivnosti dolazi do održavanja i podizanja psihičkih, funkcijskih i motoričkih sposobnosti organizma s osnovnim ciljem – poboljšanjem zdravstvenog statusa. Obilježavanjem Svjetskog dana sporta 27. svibnja, želi se potaknuti što veći broj građana na sudjelovanje u cjelodnevnim sportsko–rekreativnim aktivnostima, bez obzira na uzrast, spol i bez natjecateljskog predznaka, s ciljem promicanja što kvalitetnijeg i zdravijeg načina života, usvajanja zdravijih životnih navika te provođenja svakodnevne tjelesne aktivnosti.

Stoga, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Društvo za športsku rekreaciju Trnje, Zagrebački savez sportske rekreacije „Sport za sve“ u suradnji s Centrom za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Veleučilištem Velika Gorica povodom obilježavanja 23. Svjetskog dana sporta organizira javnozdravstvenu akciju „Navike promijeni, zdravlje pokreni“, koja će se održati u srijedu, 27. svibnja od 16.30 do 19.00 sati u ŠRC Trnje, Ulica grada Vukovara 236e, Zagreb.

Organizatori pozivaju građane svih dobnih uzrasta da se dobrovoljno uključe i sudjeluju u nekoj tjelesnoj aktivnosti, vježbanju, igranju, sportskom natjecanju ili sportskom treningu i time doprinesu podizanju svijesti o pokretu i aktivnom življenju. U sklopu akcije djelatnici Centra za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Laboratorija optometrije Veleučilišta Velika Gorica obavljat će mjerenja krvnog tlaka, šećera u krvi, oštrine vida i mjerenje očnog tlaka beskontaktnim tonometrom.

Također, zainteresirani se mogu prijaviti za preventivne preglede za rekreativne sportaše čiji cilj je utvrđivanje aktualnog zdravstvenog statusa i otkrivanje mogućih rizika za zdravlje povezanih s fizičkom aktivnosti. Ovime se povećava sigurnost tijekom vježbanja, a preporučena tjelesna aktivnost primjerena zdravlju i sposobnostima doprinosi unapređenju fizičkog, psihičkog i socijalnog zdravlja, povećavajući ujedno i vašeg života rekreativnog sportaša. Također, preventivni pregled omogućuje izbor tjelesne aktivnost primjerene zdravstvenom statusu.

Preventivne preglede, kao i druge usluge iz područja preventivne medicine, moguće je obaviti u Centru za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u kojem zahvaljujući suvremenom pristupu i metodama korisnici dobivaju jedinstveni uvid u svoje zdravlje i fizičke sposobnosti te osobne rizike za razvoj bolesti. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni