Svjetski dan Roma

Svjetski dan Roma

Neđatin Kamberovski, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba je objasnio kako plava boja na romskoj zastavi predstavlja nebo te da je to simbol Roma bez krova nad glavom. Zelena boja predstavlja travu, a crveni kotač je simbol neprestanog kretanja i slobode. „To znači da su Romi stanovnici svijeta. Nadamo se da će ovaj dan biti prekretnica za sve nas“, rekao je Kamberovski.

Danas je u Staroj gradskoj vijećnici upriličena svečanost obilježavanja Svjetskog dana Roma, koji se svake godine obilježva 8. travnja u spomen na Prvi svjetski kongres Roma, koji se održao 1971. godine u Londonu. Tada je usvojen naziv Rom, a određena je i službena romska himna, zastava i jezik.

Neđatin Kamberovski, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba je objasnio kako plava boja na romskoj zastavi predstavlja nebo te da je to simbol Roma bez krova nad glavom. Zelena boja predstavlja travu, a crveni kotač je simbol neprestanog kretanja i slobode. „To znači da su Romi stanovnici svijeta. Nadamo se da će ovaj dan biti prekretnica za sve nas“, rekao je Kamberovski. On i Nura Ismailovski, bivša gradska zastupnica, uručili su zahvalnicu zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću zbog svega učinjenog za zagrebačke i hrvatske Rome.

Čestitke romskoj zajednici uputila je i izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Danica Juričić Spasović te predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor.

(zg-magazin, Foto:Wikipedia)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni