Svjetski dan pismenosti – 8. rujna

Svjetski dan pismenosti – 8. rujna

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna, a utemeljio ga je UNESCO sad već davne 1967. godine s ciljem promoviranja važnosti učenja i pismenosti, ali i osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti koji još uvijek pogađa veliki dio svjetskog stanovništva.

Prema posljednjim raspoloživim Unescovim podacima iz 2013. godine, u svijetu je bilo 757 milijuna nepismenih osoba starih 15 i više godina, od čega čak 63 posto žena. Nepismenost je najrasprostranjenija u južnoj i zapadnoj Aziji, gdje živi 51 posto nepismenog stanovništva.

Tko je pismen?

Prema metodologiji korištenoj u Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj 2011., pismenom se smatra osoba koja može s razumijevanjem pročitati i napisati kratak, jednostavan sastavak o svome svakidašnjem životu, bez obzira na to na kojem jeziku ili pismu osoba čita odnosno piše.

Prema podacima Popisa iz 1953. godine 16,3 posto ukupnog stanovništva Hrvatske, starog 10 i više godina, bilo je nepismeno. Ako promatramo promjene u broju nepismenih osoba kroz popise, vidljivo je da je udio nepismenih osoba smanjen. Tako je 2011. iznosio o,8 posto ili oko trideset tisuća osoba starijih od 10 godina.

Ako “grupiramo”nepismene prema regionalnoj rasprostranjenosti u našoj zemlji, najveći je udio nepismenih osoba starih 10 i više godina u Šibensko-kninskoj županiji i iznosi 2,0 posto ukupnog stanovništva te županije, dok je najmanji udio u Primorsko-goranskoj županiji, svega 0,3 posto.

Što se pak svijeta tiče, u Indiji žive milijuni nepismenih ljudi, procjenjuje se oko 28 milijuna. Također, u svjetski razmjerima, 57 milijuna djece ne ide u školu. Od ukupnog broja nepismenih dvije trećine čine mlade djevojke i žene iz nerazvijenih zemalja: Indije, Pakistana, Etiopije, Bangladeša, Tanzanije. Najmanja stopa pismenosti je u Maliju i Burkini Faso, oko 23 posto .

Naslovna fotografija: wikipedia.org

(Zg-magazin)