Svjetski dan osteoporoze

Svjetski dan osteoporoze

Svjetski dan osteoporoze obilježava se svake godine 20. listopada s ciljem podizanja globalne svijesti o prevenciji, dijagnozi i liječenju osteoporoze i metaboličke bolesti kostiju.

Osteoporoza je jedna od pet najučestalijih kroničnih bolesti i kao takva predstavlja jedan od zdravstvenih problema koji je nerijetko zanemaren. Usprkos mnogobrojnim opcijama liječenja, osteoporoza često ostaje nedijagnosticirana i neliječena.

Prema epidemiološkim podacima svjetskih studija svaka treća žena i svaki osmi muškarac do kraja svog života doživi barem jedan osteoporotični prijelom, a nakon osteoporotičnog prijeloma kuka oko 25 posto pacijenata umire tijekom prve godine kako zbog izravnih tako i zbog neizravnih komplikacija.

Prirodan tijek izgradnje kostiju počinje od rođenja i jača iz dana u dan sve do tridesetih godina života.Iizmeđu 35. i 40. godine koštana masa počinje se smanjivati. Većina populacije koja ima osteoporozu starije je životne dobi. Budući da ne postoji jasan uzrok nastanka ove bolesti, onda zapravo govorimo o takozvanoj primarnoj osteoporozi. Osteoporoza se može javiti i u mlađoj životnoj dobi, ponekad čak i u dječjoj dobi. U takvim slučajevima uglavnom govorimo o sekundarnoj osteoporozi kao posljedici neke druge bolesti. To može biti neka vrsta hormonalnog poremećaja i slično.

U Hrvatskoj je zabilježena osteopenija (riječ je o slabijoj mineralnoj gustoći, početni stadij) kod 400 tisuća žena, a osteoporoza kod 250 tisuća, s više od 100 tisuća prijeloma godišnje uzrokovanih osteoporozom. Valja napomenuti da se tek trećina bolesnika vrati u normalnu funkciju.

Osteoporoza se liječi lijekovima i dodacima prehrani. Lijekovi koji se koriste u liječnju osteoporoze uzimaju se tijekom dužeg vremenskog perioda i ne uklanjaju simptome odmah po primjeni. Najčešće se koriste hormoni za nadomjesno liječenje (HNL) te lijekovi koji usporavaju resorpciju lijekova. Takve lijekove isključivo propisuje liječnik specijalist.

(Zg-magazin)