Svjetski dan multiple skleroze – 25. svibnja

Svjetski dan multiple skleroze – 25. svibnja

Svjetski dan multiple skleroze obilježava se 25. svibnja. Multipla skleroza (MS) je progresivna i degenerativna bolest koja pogađa središnji živčani sustav, uključujući mozak, optički živac i kralježničnu moždinu. Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod  većine bolesnika znaci bolesti se javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15-e i nakon 55-e godine.

Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca. Bolest je češća u zemljama koje su smještene između 40. i 65. stupnja sjeverne geografske širine, što je vjerojatno povezano s manjim brojem sunčanih dana i manjkom vitamina D, pri čemu je vrlo rijetka u tropima i na Dalekom istoku. U većine bolesnika simptomi se pojavljuju povremeno, a s progresijom bolesti mogu se mijenjati u jakosti i trajanju. Početni simptomi su najčešće subjektivne smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage u jednom ili više ekstremiteta, dvoslike, poremećaji ravnoteže i vrtoglavice, smetnje kontrole mokrenja i stolice. Mogući su i poremećaji koordinacije pokreta, tremor, skandiran govor, pojava spasticiteta, mentalni poremećaji, depresivne tegobe.

U Hrvatskoj od ove bolesti boluje oko 6.000 osoba, pri čemu njih 2.051, prema podacima Registra osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ima invaliditet zbog navedene bolesti.

Na inicijativu MSIF (Multiple Sclerosis International Federation), u svijetu se obilježava Svjetski dan multiple skleroze kao globalnog problema, sa ciljem pomoći u rješavanju problema oboljelih pravovremenim početkom liječenja odmah nakon što je bolest dijagnosticirana. Ranim početkom liječenja ostvaruju se najbolji rezultati za pacijenta.

Cilj održavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnoj razini te sudjelovanje u događajima i aktivnostima radi podizanja svijesti o multiploj sklerozi kao globalnom problemu.

“Ja sam više od MS-a!”, naziv je kampanje o podizanju svijesti o ovoj neugodnoj bolesti. U jednom svom dijelu kampanja prikuplja priče oboljelih, fotografije i video zapise koji će u srijedu 25. svibnja biti predstavljeni u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni