Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti – Još nije prekasno!

Bolest često prolazi «nezapaženo» budući da se poistovjećuje s «običnim pušačkim kašljem» / Spirometrija je jednostavan i bezbolan test putem kojeg se može utvrditi da li osoba ima KOPB, čak i prije nego se simptomi razviju / Građani mogu na nekoliko lokacija u gradu provjeriti stanje svojih pluća

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) obilježava se ove godine na današnji dan,  14. studenoga, na poziv Svjetske zdravstvene organzacije (WHO) i Globalne inicijative za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest – GOLD (engl. Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) s ciljem povećanja svijesti o KOPB među zdravstvenim djelatnicima, javnozdravstvenim službama i u općoj populaciji, kako bi se udruženim naporima u cijelom svijetu poboljšala prevencija i liječenje ove bolesti. Svjetski dan KOPB-a ove godine obilježava se pod motom “Još nije prekasno!”, kojim se pozivaju osobe koje pate od kronične opstruktivne bolesti pluća, kao i sve osobe koje su izložene štetnom utjecaju duhanskog dima na poduzimanje osnovnih koraka prema poboljšanju plućnog zdravlja.

Svjetski dan kronične KOPB-a naglašava važnost pravovremene dijagnoze i uočavanja simptoma bolesti koji se uglavnom odnose na poteškoće s disanjem te adekvatnu skrb oboljelih. KOPB je progresivna bolest pluća, karakterizirana smanjenjem protoka zraka kroz dišne putove, po mnogim obilježjima slična astmi. Ova je bolest značajan javnozdravstveni problem u svijetu jer je broj oboljelih u porastu. KOPB zahvaća dišne putove, tkivo i krvne žile pluća. Nastaje zbog neprimjerenog upalnog odgovora pluća na iritaciju štetnim česticama i plinovima i dovodi do kroničnog morfološkog i funkcionalnog oštećenja pluća. Karakterizira je smanjenje protoka zraka kroz dišne putove, koje je obično progresivno i nije potpuno reverzibilno. Suženje dišnih putova se s vremenom pogoršava uz postupnu pojavu simptoma u vidu kašlja, iskašljavanja i zaduhe. Istovremeno se razvijaju brojne sistemske manifestacije kao što su neuhranjenost, bolesti srca i krvnih žila te slabljenje imunološkog sustava s učestalim respiratornim infekcijama. Bolest često prolazi «nezapaženo» budući da se poistovjećuje s «običnim pušačkim kašljem».

Spirometrija je jednostavan i bezbolan test putem kojeg se može utvrditi da li osoba ima KOPB, čak i prije nego se simptomi razviju. Najčešći uzrok KOPB-a je pušenje pa čak 95% pušača boluje od te bolesti ili je njome ugroženo. KOPB je progresivna bolest koja dovodi do pogoršanja plućne funkcije oboljelog čak i uz najbolje liječenje, stoga je prestanak pušenja najučinkovitija mjera u cilju smanjenja rizika za nastanak i usporenja razvoja ove bolesti.

Odgovorite na sljedeća pitanja:

Kašljete li već dugo?

Iskašljavate li prilikom kašljanja?

Imate li često osjećaj nedostatka zraka?

Jeste li stariji od četrdeset godina?

Jeste li aktivni pušač ili bivši pušač?

 

Ako osoba odgovori sa DA na tri i više pitanja, sljedeći korak je ispitivanje plućne funkcije ili spirometrija, koja je “zlatni standard” u ranom  otkrivanju KOPB-a.

Program obilježavanja Svjetskog dana kronične opstrutkivne plućne bolesti:

10,00 do 16,00 sati

AVENUE MALL, Novi Zagreb, prizemlje (kod pozornice)

Spirometrija – mjerenje plućne funkcije

Određivanje kisika i ugljičnog monoksida u perifernoj krvi i izdahnutom zraku

Mjerenje krvnog tlaka

Dijeljenje edukativnih brošura

Sudjeluju djelatnici Poliklinike za  bolesti dišnog sustava Zagreb te članovi Međunarodne udruge studenata medicine CroMSIC Zagreb

10,00 do 16,00 sati

CENTAR CVJETNI, Trg Petra Preradovića 6, razina -1

Spirometrija – mjerenje plućne funkcije

Određivanje kisika u perifernoj krvi

Mjerenje krvnog tlaka

Dijeljenje edukativnih brošura

Sudjeluju djelatnici Specijalne bolnice za plućne bolesti te članovi Međunarodne udruge studenata medicine CroMSIC Zagreb

12,00 do 19,00 sati

POLIKLINIKA ZA BOLESTI DIŠNOG SUSTAVA, Zagreb, Prilaz baruna Filipovića 11

Pozivaju se svi dugogodišnji pušači, bez prethodne najave i uputnice da se uključe u besplatni program ranog otkrivanja KOPB-a i raka pluća, a koji uključuje spirometriju, rentgen pluća, pregled sputuma i konzultacije s liječnikom pulmologom.

Program u cijelosti financira Grad Zagreb i besplatan je za korisnike.

10,00 do 15,00 sati

SPECIJALNA BOLNICA ZA PLUĆNE BOLESTI, Zagreb, Rockfellerova 3 (Dan otvorenih vrata)

Besplatna kontrola plućne funkcije- spirometrija te pulmološki pregled

(zg-mag)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni