Svjetski dan izbjeglica – 20. lipnja

Svjetski dan izbjeglica – 20. lipnja

Svjetski dan izbjeglica je dan kada se odaje priznanje, poštovanje i podrška svim odlučnim ljudima koji su zbog rata, progona i kršenja temeljnih ljudskih prava bili primorani napustiti svoje domove i krenuti na često tegoban i riskantan put kako bi potražili sigurnost.

Hrvatski Crveni križ i Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice organizirali su događanja u više hrvatskih gradova.

Zagreb kao glavni grad obilježava Svjetski dan izbjeglica kroz sljedeća događanja:

Vođena turistička tura (na engleskom jeziku)
Glavni kolodvor, Trg kralja Tomislava, Zagreb

13.30 – 15.00 sati: „Novi koraci kroz Zagreb“ – šetnja gradom s osobama pod međunarodnom zaštitom koji grad Zagreb već smatraju svojim gradom, uz pratnju profesionalnog turističkog vodiča. Razmjena dojmova o starim gradovima i njihovim identitetima, o kulturnom i društvenom životu Damaska, Alepa, Teherana, Karachija, Alnassria, Tiraspol, te o prvim doživljajima u gradu Zagrebu. Kreće se od spomenika na Trgu kralja Tomislava, a završava na Gornjem gradu ispred Muzeja prekinutih veza.

Turistička tura otvorena je za sve građane grada Zagreba i njihove goste.

Izložba
Muzej prekinutih veza, Ćirilmetodska ulica 2

15.00 sati: „Što smo ostavili iza nas? Priče izbjeglica.“ Izložba osobnih priča izbjeglica i njihovih osobnih predmeta koji su im i jedine uspomene na njihove najmilije. Ti ljudi primorani na odlazak, nisu uvijek imali mogućnost povesti svoje voljene, ponekad čak niti pozdraviti se, neke veze su zauvijek raskinuli. S nama nesebično dijele svoje priče.

(Zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni