Svjetski dan hepatitisa: Poziv na besplatno i anonimno testiranje

Svjetski dan hepatitisa: Poziv na besplatno i anonimno testiranje

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije broj osoba, zaraženih hepatitisom C, u svijetu je 170 milijuna, a hepatitisom B 350 milijuna te stoga ova bolest predstavlja vodeći javno-zdravstveni problem

Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa „HEPATOS“ – podružnica grada Zagreba i Zagrebačke županije javnom akcijom i ove godine, uz podršku Grada Zagreba, obilježava Svjetski dan hepatitisa – 28. srpnja.

Organizacijom javne akcije u sklopu koje će se ponuditi besplatno/anonimno testiranje na HCV i savjetovanje predstavlja uključivanje u globalnu kampanju koju provodi Svjetska zdravstvena organizacija s ciljem podizanja svjesnosti o virusnim hepatitisima kao javnozdravstvenom problemu.

Javna akcija besplatnog/anonimnog testiranja na HCV i savjetovanje organizirano je na Svjetski dan hepatitisa 28. srpnja 2015. godine (utorak) na Trgu Petra Preradovića od 18 do 21 sat.

Testiranje će se provoditi u Mobilnom InfoHep Centru u suradnji s Referentnim centrom, te Zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ HCV testovima na slinu.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije broj osoba, zaraženih hepatitisom C, u svijetu je 170 milijuna, a hepatitisom B 350 milijuna te stoga ova bolest predstavlja vodeći javno-zdravstveni problem. Postoji više virusa koji izazivaju hepatitis, a označeni su početnim slovima abecede. Dok neki od njih označavaju privremenu neugodu bez posljedica, drugi znače opasnu i tešku bolesti koja traje cijeli život, a zaražene može stajati života.

Svjetski zdravstveni statističari procjenjuju da godišnje od nekog od tipova hepatitisa umire oko 1,5 milijuna ljudi. U toj brojci apsolutno predvode hepatitisi B i C – golem javno-zdravstveni, socijalni i gospodarski problem i u bogatim i u siromašnim zemljama. Situaciju s hepatitisom dodatno komplicira činjenica da se, kao i mnoge druge bolesti jetre, često otkrivaju kad su već u jako uznapredovaloj fazi. Pacijent počesto nema simptoma ili su oni sasvim blagi i mogu se pripisati raznim virozama i prehladama.

Više o hepatitisu i njegovom liječenju možete saznati na mrežnoj stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni