Svjetska animacija na MSU i piknik na Zrinjevcu kao uvod u ovogodišnji Animafest

Svjetska animacija na MSU i piknik na Zrinjevcu kao uvod u ovogodišnji Animafest

Ususret festivalu, Animafest publici već za 30. svibnja zakazuje gotovo cjelodnevni sastanak, i to u obliku obiteljskog kino-piknika na Zrinjevcu

Muzej suvremene umjetnosti postao je poligon za radove svjetskih novomedijskih ikona poput Maxa Hattlera, koji je osim autorskih projekata s podjednakim uspjehom radio i za IKEA-u, Amnesty International, ali i Basement Jaxx. Riječ je o programu nazvanom Animation Goes MSU!, koji najavljuje i prati ovogodišnji Animafest Zagreb, te već četvrtu godinu na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti izlaže ponajbolje svjetske radove animacije.

Na međunarodnom natječaju odabrali su ih kustosica MSU-a, Leila Topić, i umjetnički ravnatelj Animafesta, Daniel Šuljić, a prikazivat će se prolaznicima do konca festivala, svakodnevno od 19 do 24 sata. Poseban je kuriozitet činjenica da jedan od šesnaest radova nije u cijelosti vidljiv golim okom, već ga za potpuni doživljaj morate i – fotografirati.

Odgovore na pitanja kakva sve animacija može biti, kako nastaje, kojim trendovima podliježe i tko su njezini najveći majstori danas, otkrivat će od 9. do 14. lipnja 25. Animafest Zagreb, filmskim ali i brojnim drugim programima.

Ususret festivalu, Animafest publici već za 30. svibnja zakazuje gotovo cjelodnevni sastanak, i to u obliku obiteljskog kino-piknika na Zrinjevcu, odnosno Anima open – air program. Tog će dana središnji zagrebački park postati mjesto za druženje ljubitelja animacije svih dobi, i to već od 16 sati likovnom intervencijom kolektiva Pimp My Pump.

Slijede likovne aktivnosti za najmlađe te čitanje priče koja je ovogodišnja festivalska okosnica – Alise u Zemlji čudesa – i to u izvedbi teatra Poco Loco. Naravno, ključni je događaj projekcija animiranog filma, a bit će to dvostruki pobjednik Animafesta 2013, Usvajanje odobreno, nesvakidašnja kombinacija dokumentarnog i animiranog filma nastala po autobiografskim elementima jednog od dvojice autora.

Tjedan u kojem ćete teško ostati kod kuće

Sve je to tek uvod u festivalski tjedan u kojem ćete teško ostati kod kuće, tvrde organizatori. Ako nećete posjetiti kina Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol vrijeme provedite na jednom od brojnih Animafestovih popratnih događanja poput izložbe crteža, slikovnice i filma autorice Yumi Joung, lanjske dobitnice Grand Prixa i članice ovogodišnjeg žirija, 10. lipnja u ULUPUH-ovoj galeriji.

Poput Yumi Joung, svestran je i animator Thomas Johnson, koji će se predstaviti animiranim duracijskim performansom Portret, kao i hvaljeni domaći animator Tomislav Babić, koji će sudjelovati u AV-performansu domaće atrakcije Nimbus Dei.

Glazba je poveznica s još dva Animafestova događanja: u festivalskom klubu Vinyl za dobro raspoloženje festivalske publike i gostiju pobrinut će se i domaći bend, Chishche Lishche, dok će obližnji VIP ugostiti pomaknuti glazbeno-grafički francuski duo Gangpol & Mit.

Koja je pak veza animacije s videoigrama i kako domaćim autorima za takve projekte uspijeva dobiti vrtoglave inozemne investicije poput one od čak osam milijuna dolara timu Lion Game Lion, pojasnit će u sklopu game jam radionice, a potom i predavanja, švicarska zvijezda indie game dizajna Mario von Rickenbach, ali i domaći Croteam te Machina, kao i predstavnici gaming-klastera CGDA.

Iskustvo stvaranja nezavisnog dugometražnog filma, i to od pisanja scenarija pa do završnog miksa zvuka, s publikom će podijeliti za Oscara nominirani Tomm Moore, autor filma Pjesma mora u ovogodišnjem Velikom natjecanju dugometražnog filma, dok će njegov stariji kolega i oskarovac Chris Landreth u svom predavanju pojasniti zašto za animaciju ljudskog lica animator istovremeno mora razmišljati kao liječnik, psiholog, detektiv.

Detaljan raspored provjerite na ovoj poveznici. (I. C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni