“Svim’ na Zemlji, daruj drvce!” – akcija pošumljavanja zadarskih požarišta

“Svim’ na Zemlji, daruj drvce!” – akcija pošumljavanja zadarskih požarišta

Osim kupovine božićnih drvca, ovo je također vrijeme kada se mnogo više kupuje i troši, dok pritom ne razmišljamo o posljedicama prekomjerne konzumacije na naš planet

Zelena akcija zajedno s udrugama Eko Zadar i Eko Zrmanja pokreće blagdansku online kampanju “Svim’ na Zemlji, daruj drvce!”. Ovom akcijom će se prikupljati donacije za kupnju mladica koje će poslužiti za pošumljavanje požarišta u Zadarskoj županiji. Kampanja traje do 15. siječnja 2018. godine te potiče građane i građanke da umjesto kupovine božićnog drvca doniraju za pošumljavanje Dalmacije.

Samo ove godine u požarima diljem Dalmacije izgorjelo je preko 100 000 ha šume, makije i raslinja, smanjujući tako opće korisne funkcije naših šuma (proizvodnja kisika, zaštita od odrona zemlje i poplava…). Već je poznato u javnosti kako su požari redovit problem u ljetnim periodima zbog suša, a ove su godine doživjeli kulminaciju jer su po prvi put bila ugrožena i velika naselja. Zbog toga, Zelena akcija i partneri žele u ovo blagdansko doba podsjetiti građane i građanke da problem požarišta i dalje postoji. Ujedno ih se želi potaknuti da umjesto tradicionalne kupnje božićnog drvca, koje se kasnije osuši i baci, novac doniraju za pošumljavanje tih područja koja su prošlih godina zahvatili požari.

Osim kupovine božićnih drvca, ovo je također vrijeme kada se mnogo više kupuje i troši, dok pritom ne razmišljamo o posljedicama prekomjerne konzumacije na naš planet. Sve izraženije i vidljivije posljedice klimatskih promjena su se ove godine posebno osjetile u Zadru gdje su se u kratkom vremenu izmijenile suše i požari s kišama i poplavama. To nas podsjeća da vađenje i trošenje resursa te prekomjerno stvaranje otpada ima velike posljedice koje su sve štetnije za ljudsko društvo. Ukoliko ne poradimo na smanjenju štetnih posljedica klimatskih promjena, požari će se nastaviti i ubuduće, dok šume uvelike pomažu u održavanju zdravog ekosustava.

Minimalnom donacijom od 20 kn na broj računa HR1924070001500000727 (račun Eko Zadra) građani i građanke mogu osigurati sadnju mladice drvca, vrste prigodne za sadnju na odabranom području. Mladice će prvo biti posađene u rasadniku i zbrinute do jeseni, kada će udruge Eko Zadar i Eko Zrmanja, u suradnji s lokalnim volonterima i volonterkama te uz stručno vodstvo hrvatskih šumarija i Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, posaditi mlada drvca.

Uz donaciju, građani i građanke će moći birati koje drvo žele “sponzorirati”. Svakom drvetu dana su ljudska obilježja kako bi podsjetili da su i mnogi stanovnici u požarima izgubili domove: https://goo.gl/forms/e7EPFOp9yfN735vY2

Osim online kampanje, Zelena akcija će 20. prosinca održati i javnu akciju prikupljanja donacija u Zagrebu gdje će građani i građanke moći na licu mjesta dati donaciju i odabrati koje stablo žele “sponzorirati”.

Facebook događaj: https://web.facebook.com/events/135088553802608/

(Zg-magazin)