Svijet napustio Leonard Cohen, velikan stiha i stila

Svijet napustio Leonard Cohen, velikan stiha i stila

U nedavnom intervjuu za The New Yorker izjavio je da njegov sat otkucava te izrazio sumnju u mogućnost dovršetka još jednog albuma rekavši da je spreman umrijeti

Kanadski glazbenik Leonard Cohen preminuo je u 83. godini života. Na njegovom službenom Facebook profilu u petak je svanula obavijest: “S velikom tugom objavljujemo kako je legendarni pjesnik, kantautor i umjetnik, Leonard Cohen, preminuo. Izgubili smo jednog od najuvaženijih i najplodnijih vizionara”.

Nisu objavljeni detalji o smrti. Pokop će se održati u Los Angelesu, a datum još nije određen.

Legendarni kanadski glazbenik i pjesnik uvršen u Rock and Roll kuću slavnih 2008. godine. Rođen je 21. rujna 1934. u obitelji židovskih useljenika u Montrealu. Nakon što je objavio svoju prvu knjigu 1956. krenuo je u glazbenu karijeru s amaterskom folk grupom. Sramežljivi i potišteni pjesnik iz Montreala kasnije će doživjeti svjetsku slavu nizom danas legendarnih albuma Songs of Leonard Cohen (1967), Songs of Love and Hate (1971) i Death of a Ladies’ Man (1977). Pjesme o ljubavi, smrti, religiji, seksu, mržnji, potrazi za duhovnim i smislom života poput “Suzanne”, “So Long, Marianne”, “Tower of Songs”, “Bird on the Wire”, “First We Take Manhattan (Then we take Berlin)”, “Hallelujah” postale su današnji klasici.

U New Yorku se družio s avangardnim umjetnicima kao što su Andy Warhol i Lou Reed, vođa skupine Velvet Underground. Izuzetno je volio svoju majku, dok je od oca, koji je umro kad mu je bilo devet, naslijedio je besprijekorni ukus za odjeću. Glazbenik je u svojim pjesmama progovarao o tuzi kao o svojoj duhovnosti, a kasnije se zanosio i idejama socijalne pravednosti. Prije svakog koncerta imao je ritual koji se sastojao od poliranja vlastitih cipela. Pjesnički mu je uzor bio Federico Garcia Lorca i toliko ga je nadahnuo da je svoju kćer nazvao po njemu. Napisao je i 13 knjiga i dobio nagradu Princa od Asturije, »španjolskog Nobela«. Mnogo se puta u životu borio s depresijom.

Od 1994. do 1999. napravio je pauzu od glazbene industrije te prakticirao zen budizam. “Moj život je bio pun nereda i kaosa, i u tom sam periodu postigao malo discipline. Nakon toga sam se odlučio vratiti glazbi”, rekao je o tom razdoblju života.

U svom posljednjem, 14. albumu You Want It Darker Cohen razmišlja o vlastitoj smrti. Album je objavljen 21. listopada, nekoliko mjeseci nakon smrti Marianne Ihlen, Norvežanke s kojom je živio na grčkom otoku Hydri i koja mu je bila nadahnuće za pjesmu “So Long, Marianne”. Na tom albumu kaže da je spreman za svoje posljednje putovanje: “Hineni, hineni, My Lord” (“Dolazim ti, Bože”, na hebrejskom). U nedavnom intervjuu za The New Yorker izjavio je da njegov sat otkucava te izrazio sumnju u mogućnost dovršetka još jednog albuma rekavši da je spreman umrijeti. “Nadam se da nije previše neugodno. To je to od mene, kazao je Cohen”, a prenio Consequence of Sound. Cohen ima veliki broj pjesama koje su ostale nedovršene ili neobjavljene.

Cohenova rodna Kanada odlučila je spustiti zastave na pola koplja. “Nitko nije zvučao i osjećao kao Leonard Cohen”, rekao je kanadski premijer Justin Trudeau. Cohenovi štovatelji okupili su se spontano ispred njegove kuće u Montrealu, pale svijeće, ostavljaju cvijeće, crne šešire. Mladi i stari, puštaju njegove pjesme sa svojih smartphonova. A netko je na ulaznim vratima ostavio natpis “Hallelujah”, prenosi HRT. (zg-magazin)