Svijet napustili tvorac Crnog Jahača i “otac” Hobita

Svijet napustili tvorac Crnog Jahača i “otac” Hobita

»Izložio sam svoje srce i bojim se kakvih će biti reakcija«, otprilike je rekao Tolkien kada je izišlo njegovo kapitalno djelo Gospodar prstenova

1894. – Osnovana Hrvatska bratska zajednica, najstarija i najjača organizacija Hrvata u Sjevernoj Americi. Sjedište tog bratskog dobrotvornog društva hrvatskog iseljeništva smješteno je u Pittsburgu. Osnivači su Hrvati iz Allegheny Cityja iz Pennsylvanije koji su težili stvaranju organizacije koja bi pomagala bolesnim radnicima te drugima pokriti troškove pogreba.

Prvi predsjednik, a ujedno i jedan od osnivača bio je Josip Marohnić. Godine 1925. spojila se s nekoliko drugih hrvatskih bratskih organizacija u današnju Hrvatsku bratsku organizaciju. Imala je važnu ulogu u očuvanju hrvatske kulture i jezika u Sjevernoj Americi.

1981. – Umro Andrija Maurović, pionir hrvatskog stripa (rođen 1901. u Boki kotorskoj). Studirao je na Likovnoj akademiji u Zagrebu, ali zbog sukoba s upravom napušta studij iako je bio među najboljim crtačima. Posvećuje se ilustratorskom radu, najviše u novinama i časopisima. Najpoznatiji stripovi u početku su mu bili Trojica u mraku, Kugina jahta i Sablast zelenih močvara, s likovima koji će se ponavljati u nekoliko stripova: tajanstveni pravednik Crni Jahač, pjesnik lutalica Tajanstvena Smrt i simpatični tvrdoglavi starac Stari Mačak.

Tijekom Drugog svjetskog rata surađuje u Zabavniku, u kojemu se dotiče nacionalnih tema pa među ostalima radi stripove Seoba Hrvata, Braća Seljan, Knez Radoslav i Tomislav. Među njegove adaptacije književnih klasika spada i Grička vještica, objavljena u nastavcima u večernjem listu. Posljednjih godina svoga djelovanja napušta klasični strip i okreće se biblijskim i erotskim motivima.

vitezovi_zelina_2
Uprizorenje srednjovjekovnog viteškog turnira u Zelini

1192. – Primirjem između kršćanskih vitezova i sultana Saladina završava Treći križarski rat: Saladin je zadržao Jeruzalem, a kršćanima je dopustio slobodan pristup.

1666.London, koji je prethodne godine za epidemije kuge izgubio gotovo 70 000 stanovnika, potpuno je uništen u požaru. Grad je ponovno u cijelosti izgrađen, a 1684.uvedena je ulična rasvjeta.

1945. – Na ratnom brodu Missouri u Tokijskom zaljevu predstavnici japanske vlade i vojske potpisali bezuvjetnu predaju; Drugi svjetski rat uistinu je završen. Japan je u ratu izgubio 1,8 milijuna stanovnika, a na kraju rata doživljava strahovito pustošenje.

1945. – Nakon narodne revolucije protiv japanske okupacije i obnove francuske uprave voditelj Ho-Ši-Min proglasio je Demokratsku Republiku Vijetnam. Još u rujnu južni dio Vijetnama okupirali su Francuzi, a njihova kolonijalna politika prouzročila je Indokineski rat.

Tolkien-by-John-Wyatt1973. – U Bournemouthu, u Hampshireu umro pisac i pjesnik John Ronald Reuel Tolkien (rođen 2. siječnja 1892. u Bloemfonteinu u Južnoafričkoj Republici). Usprkos brojnim proznim i pjesničkim djelima prije svega je poznat po maštovitim djelima Hobit i trilogiji Gospodar prstenova. »Izložio sam svoje srce i bojim se kakvih će biti reakcija«, otprilike je rekao Tolkien kada je izišlo njegovo kapitalno djelo Gospodar prstenova.

Školovao se u Oxfordu i postao profesorom engleskoga jezika i književnosti na tamošnjem sveučilištu. Kao britanski vojnik borio se u Prvome svjetskom ratu. Odmalena je bio u dosluhu s prirodom. Snažno ju je doživljavao i divio se njezinoj čistoj ljepoti. Pisati je počeo za svoju djecu. Roman s kojim je sve počeo, Hobit, doživio je osamdeset izdanja, a kako se bavio slikarstvom, svoja je djela sam ilustrirao. I Hobit i trilogija Gospodar prstenova opisuju svijet mitske prošlosti.

Hinjena povijest geografski podsjeća na prakontinent, a toliko je daleka da gotovo ne postoji nikakvih dokaza o njezinu postojanju. Kad čitatelj uđe u Tolkienov čaroban svijet neobičnih bića, vilenjaka i patuljaka, on to sve u mislima proživi. U tome je i snaga njegovih djela, koja su ušla u povijest engleske književnosti.

Kad je počeo pisati Gospodara prstenova, smrt je bila njegova osnovna ideja. Zapravo je opisivao stvarnost koju je doista proživio, na primjer u Prvome svjetskom ratu. Pisanje o mitskom svijetu u kojem se bore dobro i zlo išlo mu je sporo – bio je perfekcionist. Pišući o zlu i smrti, pribjegao je, kao i neki drugi književnici, svijetu fantastike. Prema Gospodaru prstenova snimljen je najprije animirani, a zatim i igrani film. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni