Švicarci podupiru hrvatske projekte s 335,5 milijuna kuna

Švicarci podupiru hrvatske projekte s 335,5 milijuna kuna

Projekti su raspoređeni u nekoliko tematskih područja: sigurnost, stabilnost i potpora reformama, okoliš i infrastruktura, ljudski i društveni razvoj te posebna raspodjela

U sklopu švicarsko-hrvatskog programa suradnje u utorak je svečano potpisano deset ugovora o provedbi projekata. Vrijednost projekata je 48,76 milijuna švicarskih franaka, odnosno 335,52 milijuna kuna, od čega švicarski doprinos iznosi 41,4 milijuna franaka, odnosno 282,25 milijuna kuna

Projekti su raspoređeni u nekoliko tematskih područja: sigurnost, stabilnost i potpora reformama, okoliš i infrastruktura, ljudski i društveni razvoj te posebna raspodjela.

Kako je na svečanosti istaknuto švicarsko – hrvatski program suradnje doprinosi smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti Hrvatske kao nove zemlje članice Europske unije u odnosu na zemlje koje su njezine dugogodišnje članice, ali i na smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar Hrvatske.

Švicarski financijski mehanizam predstavlja temelj za čvrste gospodarske i političke odnose Švicarske Konfederacije s novim državama EU članicama. Za Republiku Hrvatsku Švicarska je osigurala 45 milijuna švicarskih franaka.

Ministrica Regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac je rekla kako je riječ o respektabilnom iznosu za provedbu deset potpisanih projekata te se i osvrnula na značaj tih projekata.

„Povrh financijske vrijednosti i društvene koristi projekata, želim istaknuti i dodatnu vrijednost švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a to je partnerstvo, odnosno jačanje bilateralne suradnje s našim partnerima, prijateljima koje imamo u švicarskom veleposlanstvu u Hrvatskoj kao i drugim nadležnim švicarskim institucijama uključenim u provedbu programa. Vjerujem da kroz ovu suradnju i partnerstvo jačamo veze koje mogu rezultirati s nekim novim oblicima suradnje“, rekla je ministrica Žalac.

Među potpisnicima ugovora je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje je posredničko tijelo za provedbu projekata vodoopskrba i otpadne vode Grada Delnice, općine Fužine i općine Brod Moravice kojima će se doprinijeti zaštiti okoliša podzemnih i površinskih voda kao i održivom ekonomskom razvoju kroz sigurniju opskrbu vodnih usluga na tom području, a projekte će provoditi Hrvatske vode.

Ministarstvo odgoja i obrazovanja je potpisalo tri ugovora za projekt Program izvrsnosti u visokom obrazovanju, Hrvatsko-švicarski istraživački program te za projekt Modernizacija programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

„Strukovno obrazovanje i znanstvena izvrsnost su dva od četiri strateška prioriteta Ministarstva. Dva znansvena projekta će se provoditi preko Hrvatske zaklade za znanost, dok će projekt koji se tiče strukovnog obrazovanja provoditi Ministarstvo znanosti i obrazovanja“, pojasnila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Dodala je kako je strukovno obrazovanje bilo nepravedno zapostavljeno u proteklom periodu te će 2,35 milijuna švicarskih franaka pomoći da se izrade standardi zanimanja, nove metode učenja i poučavanja temeljenog na radu te devet novih strukovnih kurikuluma. Ministrica je rekla kako su dva znanstvena projekta usmjerena na karijere mladih iostraživača, umrežavanje i suradnju sa švicarskim sveučilištima.

Akademik Dario Vretenar iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti je rekao da će projekt Program izvrsnosti u visokom obrazovanju osigurati mladim i nadarenim znanstvenicima mogućnost razvoja uspješne karijere u Hrvatskoj, a vrijedan je 4,7 milijuna švicarskih franaka.

„Projekt smo razvili s Sveučilištem u Lausanne. To je jedan model gdje se potiče razvoj karijere mladih znanstvenika, mladim zanstvenicima će omogućiti da imaju vlastite istraživačke grupe, imaju fond za istraživanje, a kasnije će oni imati stalna radna mjesta na hrvatskim sveučilištima i institutima. Na taj način se poboljšava naša istraživačka infrastruktura, ali i razvoj karijere mladih istraživača. Drugi projekt je Hrvatsko-švicarski istraživački model vrijedan 4, 67 milijuna švicarskih franaka, a provodi se u suradnji s švicarskom zakladom za znanost, gdje se potiče suradnja švicarskih i hrvatskih znanstvenika“, istaknuo je akademik Vretenar. Dodao je kako se očekuje da će rezultirati većim brojem projekata kojima će hrvatski znanstvenici uspostaviti čvršće veze s švicarskim kolegama i uspostaviti nove suradnje.

„Za suradnju otvorena su sva znanstvena područja. Željeli bi da raspodjela projekata bude kroz sva područja znanosti,jer nam je važno da se znanost ravnomjerno razvija“, poručio je akademik Vretenar.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske potpisalo je ugovore za projekt Blok darovnica za nevladine udruge i projekt Partnerska blok darovnica.

„Projektom blok darovnica za nevladine udruge želi se promicati doprinos civilnog društva gospodarskoj i društvenoj koheziji. Doprinos civilnog društva bit će osnažen kroz partnerstvo s javnim obrazovnim ustanovama, financirat će se aktivnosti usmjerene prema djeci, mladima i članovima njihovih obitelji, povezane su s unaprjeđenjem njihovih znanja i vještina prije svega o održivom razvoju. Vrijednost darovnice Švicarske Konfederacije je oko 37 milijuna kuna. Projekt će se provoditi kroz otvoren poziv zainteresiranim organizacijama koje će prijaviti svoje projektne prijedloge. Namjeravamo financirati projekte četrdeset organizacija civilnog društva, a za pojedini projet predviđeno je trajanje do 24 mjeseca, prvi poziv trebao bi biti u svibnju ove godine“, pojasnila je Vesna Lendić Kasalo iz Ureda za udruge Vlade RH. Drugi projektom se želi promicati bilateralnu suradnju i partnerstva između hrvatskih i švicarskih neprofitnih organizacija te doprinijeti boljim životnim uvjetima.

„Financirat će se aktivnosti razmjene informacija, prenosa znanja, iskustva i najbolje prakse između Hrvatske i Švicarske u području održivog razvoja. Vrijednost darovnice je 15,5 miljuna kuna, a poziv za projekte će biti otvoren u lipnju ove godine“, istaknula je Lendić Kasalo.

Ured za razminiranje Vlade Republike Hrvatske potpisao je ugovor za projekt Razminiranje i društveno gospodarska integracija koji je vrijedan 3,5 milijuna švicarskih franaka. Ovaj projekt će omogućiti razminiranje minski sumnjivog područja Kotar šume u Sisačko-moslavačkoj županiji, a novac će se koristiti i za socio-ekonomsku integraciju žrtava mina.

„Riječ je o jako osjetljivom području i ono će mislim biti jedno od zadnjih koje će se u Hrvatskoj razminirati, jer je jako zagađeno minama“, rekao je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zlatko Modrušan.

Također agencija Hamag Bicro potpisala je ugovor za projekt Eurostars vrijedan 1,17 milijuna švicarskih franaka koji će omogićiti potporu inovativnim malim i srednjim poduzetnicima te poboljšati njihovu sposobnost za tržišno natjecanje i potaknuti suradnju s partnerima u Europi.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni