Svi vozači koje zaustavi policija bit će podvrgnuti alkotestu

Svi vozači koje zaustavi policija bit će podvrgnuti alkotestu

(Foto: MUP)

S obzirom na to da se u petak, 11. studenoga obilježava „Martinje“ – narodni običaj krštenja mošta, u cestovnom prometu očekuje veći broj sudionika koji će konzumirati alkoholna pića.

Kako bi održali povoljno stanje sigurnosti cestovnog prometa, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke će od petka 11. studenoga 2022. godine pa do ponedjeljka 14. studenoga 2022. godine, od 22 do 6 sati pojačano postupati u prometu s ciljem sprječavanja i sankcioniranja činjenja najtežih prometnih prekršaja.

Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači, najavili su iz PUZ-a. Policija će nadzirati i brzinu, korištenje sigurnosnog pojasa i dječje sjedalice te nepropisnu uporaba mobitela u vožnji, ali i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

»Navedenih dana će policijski službenici kroz redovnu službu pojačano nadzirati i sankcionirati prekršaje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“- vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa i dječje sjedalice te nepropisne uporabe mobitela«, priopćeno je iz PUZ-a.

Policija je dala preporuke za vozače koji konzumiraju alkohol:

  • ne sjedajte za upravljač vozila
  • osigurajte si prijevoz,
  • razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do kuće,
  • ne dozvolite da postanete crna statistička brojka,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan,
  • imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu,
  • budite odgovorni prema sebi i drugima.

Porast broja nesreća koje su skrivili alkoholizirani vozači

U 10 mjeseci tijekom ove godine na području Policijske uprave zagrebačke evidentirano je 939 prometnih nesreća koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, što je povećanje za 17,2 % u odnosu na isti period prošle godine.

U prometnim nesrećama koje su skrivili vozači pod utjecajem alkohola je poginulo osam osoba (tijekom prvih 10 mjeseci 2021. godine poginuo je isti broj osoba) odnosno radi se o 25 % od ukupnog broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama na području Policijske uprave zagrebačke (smrtno su stradale ukupno 32 osobe). Nadalje, u prometnim nesrećama koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, 455 osoba je ozlijeđeno.

Broj osoba ozlijeđenih u tim prometnim nesrećama je u porastu u odnosu na 2021. godinu, kada je u istom periodu u takvim prometnim nesrećama ozlijeđeno ukupno 311 osoba, odnosno radi se o porastu od 46,3 %.

Osim toga, u istom periodu utvrđen je 4221 prekršaj upravljanja vozača pod utjecajem alkohola. To je povećanje za 3,5% u odnosu na isti period 2021. godine kada je evidentirano 4079 takvih prekršaja, upozoravaju u PUZ-u.

Dodaju kako svakog vikenda provode ciljanje aktivnosti s ciljem povećanja sigurnosti prometa na cestama i to u okviru akcija „Alkoholi droge“ te „Brzina“. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni