Sveučilište u Zagrebu dobilo nova 292 doktora znanosti i umjetnosti

Sveučilište u Zagrebu dobilo nova 292 doktora znanosti i umjetnosti

Sveučilište u Zagrebu ove je akademske godine ukupno promoviralo 696 doktora znanosti i umjetnosti

U Hrvatskom narodnom kazalištu u nedjelju su održane su dvije svečane promocije Sveučilišta u Zagrebu, gdje su promovirana 292 doktora znanosti i umjetnosti.

U skladu s protokolom, kandidati su bili odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape te su od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta došli u povorci, zbog čega je između 9.20 i 9.35 sati te između 13.20 i 13.35 sati kratkotrajno obustavljen promet na sjevernoj strani Trga maršala Tita. Prema zgradi Hrvatskoga narodnoga kazališta desetak minuta poslije kretala se povorka prorektora i dekana predvođena rektorom Damirom Borasom.

Svečanosti promocije započele su intoniranjem himne, nakon čega se novim doktorima znanosti i umjetnosti, njihovim obiteljima te ostalim uzvanicima i gostima obratio rektor. Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti i umjetnosti, promovirani kandidati prebacili su kičanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje. Uslijedilo je uručivanje diploma te upisivanje promoviranih u knjigu doktora. Svečanosti su završile intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur.

Uz rektora Borasa, prorektore, dekane i prodekane, svečanim promocijama nazočili su bivša rektorica Sveučilišta u Zagrebu Helena Jasna Mancer, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, pročelnik Gradskoga ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Ivica Lovrić, predsjednik Sveučilišnoga savjeta Petar Mišević te brojni predstavnici akademske zajednice i gosti.

Uz 292 doktorska kandidata koji su promovirani u nedjelju, te njih 404 promoviranih na dvije svečanosti u srpnju, Sveučilište u Zagrebu ove je akademske godine (ak. god. 2014./2015.) ukupno promoviralo 696 doktora znanosti i umjetnosti. (zg-m)