Sveučilišne igre donose i širenje besplatne internetske mreže

Sveučilišne igre donose i širenje besplatne internetske mreže

Zagrepčani, ali i mnogobrojni turisti moći će se spojiti na wi-fi mrežu i na Trgu sv. Marka, Trgu Katarine Zrinske, Tomislavcu, Kvatriću… U konačnici, bit će 59 pristupnih točaka, s kojih će biti moguće lako i konforno povezivanje na Eduroam mrežu, a koje će Zagrepčani nastaviti koristiti i nakon završetka Sveučilišnih igara

Ususret Europskim sveučilišnim igrama Zagreb-Rijeka 2016., od sredine siječnja u Zagrebu je, na javnim gradskim lokacijama, članovima akademske zajednice dostupna Eduroam mreža. Riječ je o bežičnoj internetskoj mreži koja je već dostupna svim zagrebačkim sveučilištarcima u matičnim visokoškolskim ustanovama, a za čije je proširenje na dodatne pristupne točke u Zagrebu, infrastrukturu na korištenje ustupio Grad. Projekt su, uz zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba koja obnaša dužnost gradonačelnika dr. sc. Sandru Švaljek jučer predstavili i glavni tajnik Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016. Marko Žunić, zatim ravnatelj Sveučilišnog računarskog centra – SRCE Zoran Bekić te pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu Miroslav Milinović.

Marko Žunić, glavni tajnik Europskih sveučilišnih igara, istaknuo je važnost nadolazećeg sportskog susreta, dodavši da se svakodnevno radi na što boljoj organizaciji, što ovaj projekt i dokazuje, dok je ravnatelj Sveučilišnog računarskog centra Zoran Bekić zahvalio Gradu Zagrebu na prepoznavanju inicijative: »Ovime Zagreb postaje ozbiljan i prepoznatljiv član globalne mreže koja funkcionira u 44 zemlje na preko 10.000 lokacija«. Dodao je i da su dosad pristupne točke uglavnom bile vezani uz akademske ustanove, no ovim iskorakom, Zagreb je omogućio spajanje na internet pod istim uvjetima te s jednakom kvalitetom usluge i na javnim lokacijama. U ime tima koji je radio na implementaciji Eduroama, kao usluge koja akademskim građanima omogućuje korištenje bežične internetske veze na isti način kao kod kuće, ma gdje god se nalazili, govorio je pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu Miroslav Milinović, posebno istaknuvši kako je sama ideja predstavljena prije desetak godina na međunarodnoj konferenciji održanoj upravo u Zagrebu.

Izrazivši zadovoljstvo ovim projektom, ali i činjenicom kako se sve više širi svijest o Igrama koje će se u Zagrebu i Rijeci održati sljedeće godine, zamjenica gradonačelnika dr. sc. Sandra Švaljek najavila je uspostavljanje novih pristupnih točaka za javni besplatni bežični internet, koji već gotovo dvije godine postoji u centru Zagreba. Tako će se uskoro Zagrepčani i mnogobrojni turisti, ali i pet do šest tisuća stranaca koliko ih se očekuje u gradu u vrijeme Sveučilišnih igara sljedeće godine, moći spojiti na wi-fi mrežu i na Trgu sv. Marka, Trgu Katarine Zrinske, Tomislavcu, Kvatriću… U konačnici, bit će 59 pristupnih točaka, s kojih će biti moguće lako i konforno povezivanje na Eduroam mrežu, a koje će Zagrepčani nastaviti koristiti i nakon završetka Igara. (zagreb.hr / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni