Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture

Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture

Polaznici Škole imati će priliku čuti brojna predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, posjetiti različite muzeje, galerije, umjetničke izložbe te kulturne i znanstvene institucije, a predviđeni su i studijski izleti u Hrvatsko Zagorje i na Plitvička jezera. Polaznici koji polože ispite u okviru Škole dobiti će diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o ostvarenim ECTS bodovima.

Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika i ove su godine pokrenuli Sveučilišnu školu hrvatskog jezika i kulture. Na današnjem svečanom otvaranju u auli Rektorata nazočni su bili rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš, ravnatelj Matice Marin Knezović te ravnateljica Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture Zrinka Jelaska.

Sveučilišna škola je namjenjena mladeži hrvatskog podrijetla i svim drugim studentima, koji žele upoznati Hrvatsku i usavršiti znanje hrvatskog jezika. Program škole obuhvaća 120 sati nastave, a akademski dio programa održava se u učionici za jezike u Studentskom domu Cvjetno naselje. Polaznici Škole imati će priliku čuti brojna predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, posjetiti različite muzeje, galerije, umjetničke izložbe te kulturne i znanstvene institucije, a predviđeni su i studijski izleti u Hrvatsko Zagorje i na Plitvička jezera. Polaznici koji polože ispite u okviru Škole dobiti će diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o ostvarenim ECTS bodovima.

Ovogodišnju Sveučilišnu školu pohađati će 34 polaznika iz 14 europskih i prekooceanskih zemalja. Polaznici dolaze iz Australije, Austrije, Bolivije, Danske, Italije, Japana, Kanade, koreje, Mađarske, Novog Zelanda, Njemačke, Rusije, SAD-a i Švicarske, a osim njih Školu će pohađati i petero stipedista sa Sveučilišta u Regensburgu, Instituta Filipus Kaušić te s Hankuk University of Foreign Studies.

(zg-magazin; Foto:www.unizg.hr)