Sveučilišna bolnica u Blatu će ipak biti dovršena?

Sveučilišna bolnica u Blatu će ipak biti dovršena?

»Krpati Vinogradsku, Klaićevu, Draškovićevu, Merkur i Sveti Duh je gašenje požara i zatvaranje očiju jer to znači da za 20 godina nećemo imati doslovce ništa«, izjavio je ministar Kujundžić

Prvo će se dio zapuštenoga kompleksa preurediti u Dječju bolnicu, a onda slijedi, u četiri faze, izgradnja lječilišnoga i zdravstvenog centra – to je otprilike najava stavljanja u funkciju nikad dovršene Sveučilišne bolnice u Blatu. Riječi su to zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića koji ipak ne želi o detaljima tog projekta dok se ne bude bliže konkretizaciji.

»Treba prvo skočiti, pa reći hop«, komentirao je gradonačelnik upite i razgovor s ministrom zdravstva MiIlanom Kujundžićem o rješavanju pitanja popularno zvane »bolnice na kraju grada«.

»Grad Zagreb uknjižio je tamošnjih 536 000 četvornih metara zemljišta i svakako namjeravamo na toj lokaciji realizirati projekt Bolnice, Hospicija i Termi, ali o detaljima naknadno«, najavio je gradonačelnik Milan Bandić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić otkrio je da misli do kraja godine pokrenuti radove na Sveučilišnoj bolnici u Blatu budući da je većina zagrebačkih bolnica toliko stara i derutna da u njih više nema smisla ulagati, »jer je to krpanje rupa i bacanje novca«.

»Krpati Vinogradsku, Klaićevu, Draškovićevu, Merkur i Sveti Duh je gašenje požara i zatvaranje očiju jer to znači da za 20 godina nećemo imati doslovce ništa«, izjavio je ministar.

On je prenio mišljenje stručnjaka koji su mu rekli da tamošnji kompleks nema bitnih zamjerki te se može napraviti kvalitetan objekt bez bitnih promjena. »Ako se to potvrdi, s time trebamo ići u etapama jer Hrvatska ne može osigurati 500 milijuna eura«, napominje Kujundžić.

Novac bi se trebao osiguravati iz EU fondova ili iz proračuna, kombinacijom ta dva izvora ili kroz javno-privatno partnerstvo. Uz to, vlasnik starih bolnica je država, pa tu postoji značajna količina novca koja bi se dobila, dok je objekt u Blatu u vlasništvu Grada Zagreba.

Ministar je iznio plan da se u prvoj fazi, u iduće 2-3 godine napravi dječja bolnica, a onda bi se objekt svake dvije godine naknadno dograđivao, a jedna po jedna bolnica selila. »Kroz 10 godina osigurat ćemo visoku kvalitetu zagrebačke, a time i hrvatske medicine za idućih 50 godina«, poručuje Kujundžić.

Podsjetimo, Sveučilišna bolnica u Blatu gradila se samodoprinosom koji su izglasovali Zagrepčani na našem prvom referendumu. Izdvajalo se od 1982. godine gotovo deset godina i za tu namjenu prikupilo, pretvoreno u današnje eure – oko 200 milijuna.

Napuštena megalomanska hrđava konstrukcija danas izaziva sablazan. Prema nekim istraživanjima statika objekata nije narušena i na njima bi se moglo nastaviti s radovima, pa nam ne preostaje drugo, nego nadati se da upravo stiže taj desetljećima čekan trenutak.

Dajana Kos Bučar / Boris Jagačić