Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata

Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata

»Okupili smo se u čast svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata koja već stoljećima bdije nad Zagrebom«, rekao je Bozanić, dodajući da su mnogi kroz to vrijeme zastajali pred njezinom slikom i u molitvi našli utjehu te se ojačani vratili svojim životima

Mnoštvo Zagrepčana i njihovih gostiju okupilo se u nedjelju popodne u zagrebačkoj prvostolnici na proslavi svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba, u čiju je čast euharistijsko slavlje predvodio kardinal George Pell, prefekt Tajništva za ekonomska pitanja Svete Stolice, nakon čega je procesija krenula prema Kamenitim vratima.

Po završetku koncelebrirane mise, na kojoj su bili mnogih hrvatski biskupi i svećenici predvođeni kardinalom Josipom Bozanićem, procesija s likom Majke Božje od Kamenitih vrata krenula je Bakačevom ulicom, sjevernom stranom Jelačićeva trga te Radićevom ulicom do Kamenitih vrata, zavjetni spomen zaštitnice Zagreba.

Katedrala je bila premala primiti sve koji su se došli pokloniti Majci Božjoj od Kamenitih vrata, pa su misno slavlje pratili na crkvenom platou i u okolnim ulicama. Proslavu su uveličali predstavnici zagrebačkih braniteljskih udruga noseći svoje zastave, članovi Vatrogasne zajednice Zagreba i mladi vjernici koji su ispred katedrale stajali u špaliru.

Na euharistijskom slavlju bili su predstavnici Grada Zagreba predvođeni gradonačelnikom Milanom Bandićem i predsjednikom Gradske skupštine Darinkom Kosorom.

Obraćajući se vjernicima, kardinal Bozanić je podsjetio da je danas i katolička svetkovina Svetoga Trojstva u kojemu treba promatrati i Isusovu majku, okrunjenu kraljicu neba i zemlje.

»Okupili smo se u čast svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata koja već stoljećima bdije nad Zagrebom«, rekao je Bozanić, dodajući da su mnogi kroz to vrijeme zastajali pred njezinom slikom i u molitvi našli utjehu te se ojačani vratili svojim životima.

Okupljene je pozvao da se Majci Božjoj od Kamenitih vrata mole za domovinu Hrvatsku i Zagreb, za branitelje koji su svoje živote utkali u hrvatsku domovinu i koji je žele i dalje graditi. Pomolimo se, dodao je Bozanić, i za ljude u vlasti, da u smirenom dijalogu rješavaju otvorena pitanja za dobrobit svih hrvatskih građana.

Predstavljajući kardinala Georgea Pella, rekao je da nije prvi puta među hrvatskim vjernicima, da je njegova domovina Australija u kojoj se mnogo puta susreo s hrvatskim iseljenicima. U znak zahvale Bozanić mu je darovao lik Majke Božje od Kamenitih vrata i tom ga prilikom zamolio da papi Franji uruči pozdrave i kaže da ga narod u Hrvatskoj i Zagrebu čeka.

Presretan sam što sam primio ovaj dar, rekao je kardinal Pell, podsjetivši da su Hrvati već u 12. stoljeću slavili svetkovine Majke Božje, u vrijeme kada njegova zemlja još nije bila otkrivena.

»Prošli ste na tom putu mnoge nedaće, a bilo je kroz povijest razmišljanja i o rušenju Kamenitih vrata, tog simbola Majke Božje, no ona je tu i ona je naša pomoćnica i zaštitnica u svim nevoljama, što svjedoči o snazi katoličke crkve«, rekao je Pell, poručivši vjernicima da i ubuduće mole zagovor Majke Božje od Kamenitih vrata.

Po završetku euharistijskog slavlja, Zagrepčani su svoju Majku Božju uz marijanske pjesme i s upaljenim svijećama dopratili do Kamenitih vrata gdje je izrečen blagoslov. (Hina)