Sveti Martin – europski simbol „dijeljenja“

Sveti Martin – europski simbol „dijeljenja“

Narod ga je volio, siromasi i potrebiti također, a ljubavi prema njemu manjkalo je tek kod plemića i onog dijela klera koji je živio lagodnim i bezbrižnim životom

Dobro mi došel Sv. Martin, prepoznatljive su to riječi koje se ovih dana čuju po mnogim kletima na krštenju mladoga vina. Svečanosti se održavaju nešto prije, ali u pravilu 11. studenoga na dan Sv. Martina, zaštitinika vinogradara kao i vojnika, konjanika, putnika, prosjaka i siromašnih. Sv. Martin, inače zaštitnik Francuske, prvi je svetac nemučenik rođen u četvrtom stoljeću u Sabariji, današnjoj Mađarskoj. Kršćanski je odgoj stekao od svog oca Talijana, negdašnjeg vojnika koji zasigurno nije znao kako će mu sin jednoga dana zbog milosrdnih djela biti proglašen svecem. Taj je negdašnji vojnik zbog kršćanske ljubavi i dobrostivosti prema siromasima danas postao i europskim simbolom „dijeljenja“. Nadovezuje se to na legendu kada se jednog studenog predvečerja, tada časnik Martin nakon ophodnje vraćao u vojnički tabor nedaleko Pariza. Uz cestu je zamijetio ubogog siromaha u dronjcima koji je drhtao od hladnoće i molio ga da mu da nešto novca. Martin ga kod sebe nije imao ali je mačem rasparao svoj ogrtač i odsječenu je polovicu darivao promrzlu siromahu. Sljedeće je noći, kazuje legenda, svetac ugledao Isusa koji je bio odjeven u polovicu ogrtača koju je noć prije vojnik Martin dao siromahu.

Blagdan Sv. Martina 11. studenog u Dugom Selu obilježava se brojnim manifestacijama

Martin_svetiČuo je i kako je Isus govorio anđelima „Martin koji je tek na putu krštenja, odjenuo me ovim ogrtačem“. Nedugo po tom iskustvu napustio je vojničku službu, krstio se i počeo provoditi dobra djela. Bio je pravovaljani evangelizator koji je na kršćanstvo obraćao krivovjerce i barbarska galska plemena. Narod ga je volio, siromasi i potrebiti također, a ljubavi prema njemu manjkalo je tek kod plemića i onog dijela klera koji je živio lagodnim i bezbrižnim životom. Umro je 8. studenoga 397. godine. Na tragu Martinovih dobrih dijela i u gradu Dugo Selo, čiji je Sv. Martin zaštitnik do 11. studenoga održavaju brojne manifestacije u čast vinogradarskog sveca. Pokrovitelj događanja je Zagrebačka županija i Turistička zajednica grada Dugog Sela odnosno Radio Martin koji će »martinske svečanosti« i medijski pokrivati. U ponedjeljak 10. studenoga na Martin Bregu, u 20 sati ispred tamošnje župne crkve uz vatromet, pjesmu i plesove brojnih KUD-ova obilježit će se Martinje. Dan kasnije u Dugom selu održat će se sveta misa u tamošnjoj crkvi a grad će upriličiti svečanu sjednicu kao i brojne izložbe slika, fotografija i glazbenih predstava.

Obol proslavi Martinja dala je i Nedica Kozić čijim se angažmanom iznjedrila knjiga „Martinska baština Dugog Sela“ inspirirana upravo kulturološkim značajem milosrdnog sveca. Tiskana je na engleskom i francuskom jeziku jer Francuska je svecu bila obitavalište i ishodište dobrih djela. Dugo Selo svim će posjetiteljima svečanost Martinja obogatiti ponudom domaćeg meda, sira, suhomesnatih i drugih proizvoda koji će se moći kupiti po povoljnim cijenama. Besplatno će se moći kušati kobasice i vino lokalnih vinara i mesara a članovi tamošnjeg ribarskog, gljivarskog i lovačkog društva spravit će kotliće, čije će se porcije prodavati po deset kuna. Prikupljena sredstva donirat će se župnom karitasu. (sk)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni