Svestrani umjetnik Vitold Košir

Svestrani umjetnik Vitold Košir

Beton, u prvoj fazi žitak i podložan brzom radu dobro lovi rukopis i u procesu stvrdnjavanja pretvara ga u trodimenzionalni psihogram. U stvarnosti se taj proces nimalo ne razlikuje od građevinskih radova. Vreće s cementom, miješalica za beton, švas-aparat, kutna brusilica, mistrija, špahtle i gomila dobrog starog šljakeraja…

Razgovarao: Miroslav Pelikan

Akademski kipar, akademski muzičar i sokolar Vitold Košir doista je rijetka pojava u suvremenom životu. Istaknuti je likovni umjetnik, autor iznimnog opusa, profesionalni glazbenik, violist i nadasve zaneseni sokolar.

Što je novo u području vašeg umjetničkog djelovanja?

Pripremam izložbu u Galeriji Bačva pri Hrvatskom društvu hrvatskih likovnih umjetnika. Ideja izložbe proizlazi iz same zgrade Džamije. Namjera mi je napraviti inverziju kružne arhitektonske strukture. Već i sama galerija oblikom zrcali trg i zgradu. Visoki cilindrični prostor nudi jedinstvenu situaciju – galerija ima samo jedan i to kružni zid. Koncept postava veliki je izazov.

Motivi?

Ostajem vjeran svojim omiljenim materijalima – betonu i željezu koji odražavaju mentalno stanje dok radim. Željezo daje hladan racionalan okvir. Beton, u prvoj fazi žitak i podložan brzom radu dobro lovi rukopis i u procesu stvrdnjavanja pretvara ga u trodimenzionalni psihogram. U stvarnosti se taj proces nimalo ne razlikuje od građevinskih radova. Vreće s cementom, miješalica za beton, švas-aparat, kutna brusilica, mistrija, špahtle i gomila dobrog starog šljakeraja.

Kada možemo očekivati otvorenje?

Otvorenje izložbe planirano je za početak rujna, tako da pripreme pomalo ulaze u završnu fazu. Kustos i autor teksta biti će Željko Marcijuš.

Vaša prošlogodišnja zagrebačka izložba ostavila je snažan trag.

Gliptoteka HAZU izložila je moje radove nadahnute glazbom pred točno godinu dana. Bile su to intimne vizije kako glazba IZGLEDA. Skulpture su bile potaknute meni važnim kompozicijama od klasike, jazza, rocka do minimalizma. Šostakovič, Rolling Stones, Esbjorn Svensson trio, Stravinski, Papandopulo, Arvo Part...  Poveznica ove dvije izložbe je da se obje bave prostorom, nadolazeća realnim arhitektonskim a prošla onim apstraktnim u kojem postoji glazba, a to je – prostor tišine.

Autor ste i skulpture nagrade Propeler Motovuna.

Motovun film festival je upravo u tijeku i ponosan sam da sam autor nagrade Propeler Motovuna koje MMF dodjeljuje u četiri kategorije. Sama nagrada sadrži četiri vezna elementa – materijal i boja asocijacija su na motovunske zidine, formatom i oblikom knjige prilagođena je katalogu festivala a zaštitni znak je propeler jer ga je Josef Ressel izumio upravo u Motovunu.