Svemirski sektor je u Europi tijekom 2017. otvorio 230 tisuća radnih mjesta

Svemirski sektor je u Europi tijekom 2017. otvorio 230 tisuća radnih mjesta

(Naslovna fotografija: www.esa.int)

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je u ponedjeljak na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predstavila ključne ciljeve Ministarstva vezane za formiranje nacionalne svemirske politike i planove za intenzivniju suradnju s Europskom svemirskom agencijom (ESA).

Predstavnici ESA-e predstavili su projekte i aktivnosti u okviru područja praćenje stanja zemlje, telekomunikacija i integriranih aplikacija, aktivnosti vezane za globalne navigacijske satelitske sustave, svemirske tehnologije te aktivnosti u području obrazovanja.

Kako je rečeno, grane svemirskog sektora tijekom 2017. godine na području Europe stvorile su više od 230 tisuća radnih mjesta te vrijednosti od 60 milijardi eura.

„Današnji događaj pokazuje veliki interes s pozicije hrvatske industrije, akademskog sektora, istraživačkog sektora i škola za programe koji su nam sada dostupni preko Europske svemirske agencije”, izjavila je ministrica Divjak novinarima nakon konferencije. Podsjetila je da je Sporazum o suradnji sa ESA-om potpisan u veljači prošle godine, a u međuvremenu je to i Hrvatski sabor usvojio na svojoj sjednici.

„Željeli bismo ovu fazu iskoristiti za unaprjeđenje našeg ekosustava inovacija u Hrvatskoj, ali i suradnju industrije, istraživačkog sektora i škola te ubrzali postupak pridruživanja ESA-i. Nama je to važno, ne samo zbog podataka koje možemo dobiti, nego i za razvoj različitih industrijskih grana koje trebaju podatke za navigaciju i neke druge podatke koji su važni primjerice za opservaciju migracija i požara“, istaknula je ministrica Divjak. Dodala je da pored CERN-a, koji je potpisan prije dva tjedna, ovo dobra prilika da se unaprijedi hrvatski eko sustav inovacija preko poticaja, kada se Hrvatska pridruži velikim programima ESA-e.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat pohvalio je suradnju Hrvatske i ESA-e.

„Ovo je najbolji pokazatelj umreženosti akademske zajednice, realnog poduzetničkog sektora i hrvatske industrije sa željom i namjerom da se industrijska i poduzetnička politika u Hrvatskoj počne mijenjati, jer ako ne uhvatimo korak s novim tehnologijama, novim industrijama, mislim da nemamo šanse. Danas su otvorena vrata jednoj novoj lijepoj prilici“, rekao je ministar Horvat. Preko medija je pozvao poduzetnike da sudjeluju u ovakvim događajima koji će biti kontinuitet tijekom ove godine.

„Svi zajedno koristimo priliku da bismo poduzetnicima otvorili perspektivu, dali mogućnost da budu dio ovakvih asocijacija, da za sebe izvuku neku korist, a sve ide i u korist povećanja BDP-a Hrvatske”, poručio je ministar Horvat.

Ivana Vranješ