Svega jedan posto zagrebačkih ulica i trgova nazvano po ženama!

Svega jedan posto zagrebačkih ulica i trgova nazvano po ženama!

Rasprava se pokrenula tek na prijedlog Udruge Documenta koja je izašla s prijedlogom da dvije javne površine ponesu imena u spomen na antifašistkinje Anku Butorac i Nadu Dimić

Odbor za imenovanje imenovanje naselja, ulica i trgova pri Gradskoj skupštini na današnjoj je sjednici jednoglasno usvojio prijedlog da neimenovani slijepi odvojak Jakuševačke ulice, između kućnih brojeva 9a i 9b ponese ime u spomen na preminulog hrvatskog glumca Edu Peročevića kojega pamtimo najviše po ulogama u filmovima Vuk samotnjak i Vlak u snijegu te po nastupima u serijama Povratak u Vučjak i Smogovci. Sjednici je prisustvovala Peročevićeva kćer Katarina koja je stanarima Jakuševca zahvalila na njihovom prijedlogu. »Svako dijete bi htjelo da neka ulica u gradu jednom nosi ime po njegovom ocu. Iznimno sam sretna!«, kazala je.

Jednoglasno je usvojen i prijedlog Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Peščenica – Zagreb da se ulica na području njihove gradske četvrti koja nema naziv imenuje po domoljubu i pjesniku Branku Perici, inače i nekadašnjem stanovniku Ferenščice. Stoga će takav prijedlog biti upućen i na usvajanje Gradskoj skupštini.

Rasprava se pokrenula tek na prijedlog Udruge Documenta koja je izašla s prijedlogom da dvije javne površine ponesu imena u spomen na antifašistkinje Anku Butorac i Nadu Dimić. Predsjednica Udruge Vesna Teršelič izrazila je mišljenje kako Grad Zagreb treba ponovno odati počast dvjema ženama, Ličankama koje su se priključile naprednom radničkom pokretu, isticale se po svojoj hrabrosti i borbi za ravnopravnost i bolji život u Hrvatskoj, a bile su žrtve torture te naposljetku i ubijene 1942. godine. Uz to, napomenula je da bi se time povećao udio naziva javnih površina koje su nazvane po ženama.

Saša Šimpraga iz Virtualnog muzeja Dotrščina pojasnio je da bi se imenovanje odnosilo na južni i jugozapadni dio Novog Zagreba i tematski uklopilo u nazive ostalih ulica, s obzirom da su tamošnje prometnice nazvane po istaknutim antfašistima, a »riječ je o osobama koje ni po čemu nisu sporne«.

 »I Andrdija Jarak će dobiti ulicu«

Predstavnik Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove ukazao je na činjenicu da Anka Butorac, premda su po njoj dvije ulice u već nosile njezino ime (u Donjem gradu i Sesvetama), ali su naknadno preimenovane, sada nije uvrštena u Fond imena iz kojih se iz kojeg se imenuju javne površine za područje Grada Zagreba. Stoga je jednoglasno izglasano da se njezino ime uvrstu u Fond.

Predsjednik Odbora Zoran Piličić (HDZ) se složio da više javnih površina mora ponijeti ime po ženskim osobama jer je po njima u Zagrebu imenovano svega jedan posto javnih površina. Napomenuo je međutim kako u Fondu imena ima čitav rang zaslužnih žena različitih struka i zasluga. Predložio je da Gradski ured za katastar napravi izvid te da se onda iz Fonda imena odrede prioriteti za imenovanja.

Član Odbora Željko Kvesić (SDP) ocijenio je da se spomenuti prijedlozi tematski uklapaju i prikladni su za prometnice uz završetak Avenije Većeslava Holjevca i u njima ne vidi ništa sporno. »Iznenađen sam da Anka Butroac nije u Fondu imena jer je povijesno gledano bila još značajnija od Nade Dimić«, napomenuo je.

Prijedlog Vijeća Gradske četvrti Črnomerec međutim nije dobio potporu i ocijenjen je »nedovoljno argumentiranim«. Naime, njihov je prijedlog bio da se ulica koja nosi ime po književniku i nekadašnjem intendantu HNK Marijanu Matkoviću preimenuje i ponese ime nekadašnjeg novinara crne kronike Mladena Stražimira, koji je bio starosjedioc i stanovao upravo u toj kustošijanskoj ulici.

Član Odbora Alen Ostojić (HSLS) je šaljivo dobacio kako više uopće ne sumnja da će i Andrija Jarak (reporter Nove TV, op. a.) dobiti svoju ulicu. Istaknuo je kako se već načelno protivi protivi preimenovanjima, dodavši kako je uvjeren da će se u Kustošiji koja raste i razvija zasigurno otvoriti prilika za imenovanje neke druge javne površine po novinaru Stražimiru, što je ovaj i zaslužio. I predsjedavajući Piličić složio se s konstatacijom da mora postojati jako opravdan razlog za preimenovanje. »Za Stražimira treba vidjeti neku drugu neimenovanu površinu«, dodao je. Odbor je tako na kraj jednoglasno odbio prijedlog o preimenovanju Ulice Marijana Matkovića, ali je odlučio da se ime Mladena Stražimira uvrsti u Fond imena.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni