Svega 5 % zagrebačkih roditelja će 11. svibnja pustiti djecu u školu

Svega 5 % zagrebačkih roditelja će 11. svibnja pustiti djecu u školu

Lovrić je rekao da odlukom Vlade pred učitelje se stavljaju i zadaci za koje nisu ovlašteni, primjerice morat će prije nastave u razredu učenicima mjeriti temperaturu, a izvodit će i nastavu na daljinu…

Član predsjedništva Stranke rada i Solidarnosti Ivica Lovrić u petak je na konferenciji za novinare u stranačkim prostorijama istaknuo je da stranka traži od Vlade povlačenje odluke o povratku učenika razredne nastave u škole, jer za to ne postoje uvjeti.

Naglasio je da se svega 5 % zagrebačkih roditelja izjasnilo da će 11. svibnja pustiti djecu u škole.

„Radi se o ozbiljnim razlozima i na vrijeme smo upozoravali da je na ovaj način na koji je resorno ministarstvo zamislilo početak ili nastavak nastave u ovoj školskoj godini to nemoguće izvesti i to rezultira i odlukama roditelja. Upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja su takve prirode da su neprovedive u ovim okolnostima. Dovode dva ključna čimbenika koji čine školu učenika i nastavnika u tešku i nepovoljnu situaciju”, rekao je Lovrić.

Dodao je da je Ustavom Republike Hrvatske osnovno obrazovanje obavezno, ali mora biti dostupno svim učenicima. „Ovom odlukom Vlade značilo bi da bi 5 % zagrebačkih učenika pratilo nastavu u školi, a 95 % njih nastavu putem HRT-a. To je nama neprihvatljivo“, istaknuo je Lovrić. Dodao je da su učitelji pozvani da za učenike izvode nastavu na daljinu, a onih 5 % učenika koji dođu u škole čija oba roditelja rade će biti adekvatno zbrinuti, kao što je to bilo i od 16. ožujka.

Lovrić je rekao da odlukom Vlade pred učitelje se stavljaju i zadaci za koje nisu ovlašteni, primjerice osim izvođenja nastave u razredu prije toga će učenicima mjeriti temperaturu, a izvodit će i nastavu na daljinu.

„Predlažemo da se odluka Vlade hitno povuče. Sva djeca moraju ići u školu ili školska godina mora završiti na način da djeca ostanu kod kuće i da se nastava izvodi na daljinu”, konstatirao je Lovrić. Dodao je da Stranka rada i solidarnosti će podržati peticiju sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu “Preporod” kojom se traži povlačenje odluke o pokretanju nastave za učenike razredne nastave i nastavak provođenja nastave na daljinu do daljnjeg.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni