Švedski znanstvenici nadomak lijeku za pretilost?

Švedski znanstvenici nadomak lijeku za pretilost?

Tijelo možda u sebi ima unutarnju »vagu«, odnosno skalu koja osjeća koliko osoba teži, tako da tijelo samo radi na regulaciji tjelesne mase, zaključak je nove studija o glodavcima, javlja Live science.

“Pronađemo li ove rezultate i kod ljudi, istraživanje bi moglo otvoriti put novim tretmanima za pretilost”, navode istraživači u novoj studiji. Rezultati također mogu dati objašnjenje zašto sjedenje dovodi do debljanja.

“Težina tijela je registrirana u donjim ekstremitetima.” Ako se tjelesna težina povećava, signal se šalje mozgu kako bi se smanjio unos hrane i tjelesna težina održavala konstantnom”, izjavio je John-Olov Jansson, profesor neuroznanosti na Sveučilištu u Göteborgu u Švedskoj, a prenosi se u priopćenju.

U novoj studiji, Jansson i kolege umetnuli su kapsule u abdomene pretilih štakora i miševa. Polovica miševa imala je “teške” kapsule koje su bile ekvivalentne 15 posto tjelesne težine životinja. Druga grupa imala je prazne kapsule usađene u svoje trbuhe.

Nakon dva tjedna, glodavci u obje skupine imali su otprilike jednaku ukupnu tjelesnu težinu. U obdukcijama nakon pokusa, štakori s utezima imali su manje bijele masti od lakših primjeraka.

Da bi se istražilo zašto su glodavci mršavili, tim je proveo test i potvrdio da životinje s težinom nisu imale više smeđe masti ili bili izloženi povećanoj potrošnji energije.

Umjesto toga, životinje su jednostavno jele manje, objavili su istraživači 26. prosinca. Radi usporedbe znanstvenici su hranili glodavce jednakom količinom hrane.

“Uklanjanje tereta povećalo je biološku tjelesnu masu i masu masti, ali ne masu kostiju i mišića, što pokazuje da je senzor tjelesne mase funkcionalan u oba smjera”, napisali su istraživači u svom radu.

U seriji drugih testova, istraživači su pokušali doći do izvora ovog unutarnjeg senzora težine. Nakon što su isključili pregršt drugih objašnjenja, od smeđe masti do hormona koji stimuliraju apetit, ekipa je pronašla da su osteociti ili stanice pronađene u kostima one koje ključno utječu na rad ovog unutarnjeg senzora, iako oni ne znaju kako oni točno rade. (ZG-m)